Ustvarjeno dne
Pon, 31.1.2022 17:56
Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, kjer je v središču pozornosti opuščanje kajenja.

Razširjenost kajenja v Sloveniji se zmanjšuje, a še vedno kadi vsak četrti odrasli prebivalec Slovenije, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

»Kajenje tobaka je eden od glavnih preprečljivih vzrokov smrti in bolezni v sodobni družbi. Je pomemben dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, kroničnega bronhitisa in emfizema, pljučnega raka in drugih bolezni,« izpostavljajo.

Slovenija sprejela številne ukrepe, namenjene opuščanju kajenja

Slovenija se je v zadnjih letih na področju nadzora nad tobakom pridružila najnaprednejšim državam tako v Evropski uniji kot v svetu, saj je sprejela številne učinkovite zakonodajne ukrepe, ki so namenjene preprečevanju začetka kajenja in opuščanju kajenja ter višje globe in strožje kaznovanje kršiteljev zakonodaje.

Sem med drugim sodijo popolna prepoved oglaševanja, promocije in razstavljanja tobačnih in povezanih izdelkov na prodajnih mestih, velika slikovno-besedilna zdravstvena opozorila na embalaži in prepoved značilnih arom v cigaretah in tobaku za zvijanje. 

Koliko je v Ljubljani rednih in občasnih kadilcev?

Najnovejši dostopni podatki iz leta 2020 kažejo, da v Sloveniji med odraslimi prebivalci Slovenije kadi okoli 20 odstotkov vseh. Odstotek kadilcev tobaka je še vedno višji med moškimi kot ženskami, med moškimi kadi tobak 22 odstotkov, med ženskami pa 19 odstotkov vseh.

Razširjenost kajenja med mladostniki v Sloveniji se približno že dve desetletji zmanjšuje, vendar so še predvsem mladostniki, pa tudi mladi odrasli, tisti, ki začnejo kaditi tobak.

Kar 63 odstotkov tistih, ki so kadarkoli v življenju kadili tobak, je prvič kadilo pred polnoletnostjo, 99 odstotkov pa pri 25. letih ali prej.

Odstotki kadilcev so najvišji v starosti od 25 pa do največ 60 let in v teh starostnih skupinah po zadnjih dostopnih podatkih iz leta 2020 znašajo okoli 22 odstotkov. 

Po podatkih inštituta iz leta 2019, je v Ljubljani 25,1 odstotka rednih in občasnih kadilcev med osebami starimi 15 let ali več. 

Zvišuje se odstotek uporabnikov novih tobačnih izdelkov z nikotinom

»Znižal se je odstotek tistih kadilcev, ki kadijo vsakdan, kar je odraz učinkov ukrepov novega zakona o omejevanju  tobačnih in povezanih izdelkov, ki je bil sprejet leta 2017.

Se pa zvišuje odstotek uporabnikov novih tobačnih izdelkov z nikotinom, predvsem med mladimi.

Med te sodijo predvsem elektronske cigarete, novi tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, brezdimni tobak in nikotinske vrečke.

Višanje uporabnikov teh izdelkov pri mladostnikih je zaskrbljujoče, saj vsebujejo nikotin in povzročajo zasvojenost, ki se pri mladih pojavi že zelo hitro,« je povedala Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Nikotin ima škodljive učinke na hitro razvijajoče se možgane pri mladostnikih in mladih odraslih. Uporaba izdelkov z nikotinom lahko privede do dolgotrajnih učinkov na pozornost, učenje in spomin ter zviša tveganje, da bo začel kaditi cigarete. 

Kajenje poveča verjetnost okužbe s covidom-19

Spletna raziskava (SI-PANDA) je pokazala, da je v času pandemije covida-19 več ljudi poročalo o večjem obsegu kajenja. Kajenje prispeva k težjemu poteku okužbe s koronavirusom, saj negativno vpliva na zdravje pljuč in škoduje imunskemu odzivu v dihalnem sistemu, zaradi česar so kadilci bolj nagnjeni k okužbam.

Raziskovalci poudarjajo možnost, da kajenje pri posameznikih poveča verjetnost okužbe s covidom–19 ali poslabša prognozo covida-19. 

Na inštitutu zato pozivajo kadilce, da bi bilo v današnjih razmerah dobro, da bi jih čim več opustilo ali vsaj zmanjšalo kajenje. 

Z višanjem starosti se odstotek kadilcev znižuje, kar je posledica opuščanja kajenja in smrti zaradi kajenja. Med najstarejšimi prebivalci je odstotek kadilcev nižji od 10 odstotkov.

»Tobačni dim je kompleksna mešanica več kot 5000 kemikalij, rakotvornih snovi, toksinov, ki povzročajo bolezni pri ljudeh. Kajenje je eden od dejavnikov tveganja za razvoj in poslabšanje bolezni dihal, vključno z okužbami.

Zlasti kajenje tobaka je eden od glavnih dejavnikov bolezni dihal, ki vključujejo kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB) in pljučni rak,« sta za Nacionalni inštitut za javno zdravje izpostavili Mihaela Zidarn in Saša Kadivec z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Za opustitev kajenja ključna dobra podpora in dostopnost programov

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so poudarili, da je za opustitev kajenja ključna dobra podpora in dostopnost programov ter storitev za opustitev uporabe tobaka za prenehanje kajenja uporabnikov iz vseh starostnih skupin.

Navedli so tudi storitve in podpore pri odvajanju kajenja, s katerimi si lahko kadilci pomagajo:

  • Ves čas dostopen brezplačen svetovalni telefon za opuščanje kajenja, s telefonsko številko 080 27 77, ki nudi tudi dalj časa trajajočo pomoč in podporo svetovalcev pri opuščanju kajenja preko telefona.
  • Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na forumu Med.Over.Net.
  • Na voljo sta tudi brošuri Izzivi opuščanja kajenja in Ne bom več kadil, ne bom več kadila.
  • Več informacij lahko kadilci najdejo tudi na spletni strani Skupaj za zdravje.
  • V lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja (žvečilke, obliži in inhalatorji).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice