Ustvarjeno dne
Sre, 10.3.2021 10:52
Po mednarnodnem dnevu žensk so danes v središču pozornosti moški. 10. marec je namreč dan mučenikov. Tradicionalno darilo, ki so ga moški ob svojem dnevu prejeli, pa so suhe slive, trnje in klobasa.

Dva dni po mednarodnem dnevu žena pridejo na vrsto moški. Po koledarju Katoliške cerkve je 10. marec dan mučenikov.

Dan mučencev ima korenine v krščanskem izročilu. Po legendi se je v 4. stoletju 40 vojakov elitne legije uprlo ukazu, da se odpovejo krščanstvu. Za kazen so jih vrgli v ledeno mrzel ribnik, kjer so tragično preminuli.

Tradicionalno moški na dan mučenikov prejmejo za darilo suhe slive, trnje in klobaso, ki naj bi služili kot nek simboličen opomin, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja.

Najpogostejše moško ime Franc, med mladimi pa Luka

Po podatkih Statističnega urada RS danes praznuje 1.061.212 mučenikov. Povprečno so moški stari 42,1 leta ali tri leta manj od žensk. Njihova najpogostejša imena so Franc, Janez in Marko, med rojenimi od leta 2000 pa Luka, Nik, Jan, je ob dnevu mučenikov  navedli na državnem statističnem uradu. Najpogostejša ženska imena pa so Marija, Ana in Maja. 
 

Še nekaj zanimivosti SURS-a

Moški je bil leta 2019 ob prvi zaposlitvi povprečno star 24,2 leta, od staršev se je odselil star 28,6 leta, ob prvi poroki je imel povprečno 32,8 leta, starostno se je upokojil z 62,5 leta starosti, umrl pa je povprečno star 73,9 leta. 

Leta 2019 rojen deček je lahko ob rojstvu pričakoval, da bo ob enakih življenjskih razmerah dočakal 78,5 leta, kar je 5,7 leta manj od istega leta rojene deklice.

Moški predstavljajo malo več kot polovico delovno aktivnega prebivalstva. V tem deležu jih ima terciarno izobrazbo nekaj več kot četrtina, medtem ko je delovno aktivnih žensk s tako izobrazbo skoraj polovica.

V primerjavi z ženskami so slabši tudi kazalniki na področju zdravja. Njihovo splošno zdravstveno stanje je v povprečju slabše kot pri ženskah domnevno zaradi manj zdravega življenjskega sloga. V Sloveniji jih za pljučnim rakom po navedbah društva OnkoMan zboli in umre približno dvakrat več kot žensk. Med umrlimi zaradi samomora pa jih je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje približno 3,5-krat več.
 

Starejše novice