Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Sob, 9.7.2022 14:00
Za nami sta že dva vročinska valova, kmalu pa se nam obeta še en. Poletje se je šele dobro začelo, tako da lahko pričakujemo še veliko vročih dni in zaradi neprijetnih temperatur v stanovanju tudi neprespanih noči.

Klima je učinkovit pripomoček za ohranjanje primerne temperature v stanovanju, vendar pa je nastopila energetska kriza, zaradi katere se odsvetuje njeno konstantno uporabo.

Mnogim ljudem uporaba klime sicer ne ustreza, saj se tako zaradi razlik v temperaturi hitreje prehladijo, veliko stanovanj pa je sploh nima, zato smo pripravili seznam nasvetov, kako vse lahko ohladite svoje stanovanje brez uporabe klime in se tako pripravite na nove vročinske udare, ki sledijo.

1. Čez dan zaprite okna, spustite rolete in zagrnite zavese.

Če rolet nimate, lahko kupite zatemnitvene zavese, ki bodo prav tako dobro zaščitile prostor pred segrevanjem. Drugi način, ki ga lahko ustvarite sami doma, pa zajema iz kartona izrezane plate v obliki vašega okna.

Karton namestite na okna, da na ta način preprečite vdor neznosnih temperatur v stanovanje. Na notranjo stran kartona lahko nalepite tudi aluminijasto folijo, ki bo poskrbela za odboj svetlobe od okna.

2. Ne odpirajte oken, dokler se ozračje zunaj ne shladi.

Dokler je ozračje zunaj segreto, oken ne odpirajte. To so preventivni ukrepi, s katerimi preprečujemo, da bi zunanja vročina vdrla v stanovanje.

Okna pustite odprta čez noč, da v stanovanje pride svež in hladnejši zrak, ki bo zamenjal starega toplega.

3. Imate ventilator?

Z ventilatorjem si lahko pomagamo na več načinov. Eden od njih je: Čez noč v zmrzovalniku ustvarite velike kose ledu. Led dajte v vedro in ga postavite pred ventilator. Tako bo ventilator raznesel mrzel zrak po stanovanju.

4. Nastavite skodelice, napolnjene z ledom.

Želite shladiti stanovanje, medtem ko vas ni doma, vendar nočete pustiti prižganega ventilatorja v vaši odsotnosti?

Pomagate si lahko tudi samo z ledom: skodelice z ledom nastavite na več delov vašega stanovanja. Med topljenjem v sobi bo led tudi brez pomoči vetra nekoliko ohladil zrak.

5. Imate dva ventilatorja?

Če imate doma dva ventilatorja, lahko zvečer, pred spanjem, prepih ustvarite tako, da odprete okna, ventilatorja pa postavite na dva konca sobe tako, da sta obrnjena en proti drugemu in na primerni razdalji.

Veter iz nasproti postavljenih ventilatorjev bo ustvaril prepih in ponesel zatohel zrak skozi okno ter prinesel nov svež zrak.

6. Odprite tudi vhodna vrata.

Zvečer, ko se ozračje že nekoliko shladi, na stežaj odprite vhodna vrata in okna, po potrebi vklopite še ventilator, ki bo pospešil prepih in v stanovanje vnesel piš, ki bo prevetril star zrak in vam olajšal dihanje.

7. Imate velik zamrzovalnik ali hladilnik?

V zamrzovalnik ali hladilnik za nekaj ur pred spanjem položite odeje, na katere se boste z večjim veseljem ulegli, ko se boste zvečer odpravili spat, saj bodo tako prijetno hladne.

8. Tuširajte se z mrzlo vodo.

Najpreprostejši nasvet, ki vselej deluje: lahko se zmočite celi in namočite tudi lase, kar bo seveda prineslo največ osvežitve.

Za vmesne hladilne odmore pomaga že, če v mrzlo vodo namočimo samo stopala.

9. Izklopite vse kuhinjske pripomočke.

Izklopite vse kuhinjske pripomočke, ki jih ne uporabljate v tistem trenutku. Že sam priklop na elektriko je namreč dovolj, da se objekti segrejejo.

Ne uporabljajte štedilnika, raje jejte več solat in obrokov, ki ne zahtevajo kuhanja. Žarnice zamenjajte za LED žarnice in ne puščajte prižganih luči. 

10. Stene prebarvajte na belo.

Vse črno pohištvo prevlecite z belo tkanino in stene prebarvajte na belo barvo. Na ta način se bo v prostor ujelo manj toplote.

Starejše novice