Profile picture for user spela Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Čet, 15.10.2020 22:33
Gliste pri majhnih otrocih so zelo pogost pojav.

Najbolj pogosto se pojavlja pri predšolskih in šolskih otrocih, širijo se med družinskimi člani.

Sumite, da ima vaš otrok gliste, a niste povsem prepričani? Ste opazili, da se vaš otrok praska po zadnjici, ker ga močno srbi? Je čez dan utrujen in razdražljiv? Ste v njegovem blatu celo opazili kratke belkaste gliste, tanke kot nitka, ki se gibljejo? Če je odgovor pritrdilen, potem ni dvoma, da ima gliste oziroma podančice.

Pri otrocih so zelo pogoste okužbe z glistami, ki so izredno nalezljive. Otroci v vrtcu ali šoli se glist nalezejo od drugih otrok ali okuženih predmetov, od živali ali v peskovniku, kjer se igra več otrok.

Gliste se v telo vnesejo preko ust v želodec in črevesje, kjer nato poteka razvoj glist od jajčeca do odrasle gliste. Gliste ponoči pridejo do zadnjika, kjer ob zadnjični odprtini izležejo jajčeca. Ta jajčeca povzročajo srbenje. Otrok se praska, pri tem pa pridejo jajčeca za nohte in posledično spet v usta. To je začaran krog. Samookužba.

DIAGNOZA: Odrasle gliste (8 - 13 mm velike bele) lahko vidimo v okolici zadnjika s prostim očesom. Okužbo dokažemo laboratorijsko z opazovanjem jajčec (iz brisa zadnjika) pod mikroskopom. Ob sumu na okužbo s podančicami zjutraj odvzamemo (pred uriniranjem, iztrebljanjem in umivanjem) odtis kožnih gub s pomočjo samolepilnega traku ob zadnjiku. Trak nato prilepimo preko čistega objektnega stekelca. Vzorec se transportira v laboratorij pri sobni temperaturi v zaščiteni embalaži.

V zdravstvenem domu Ljubljana so pripravili seznam za preprečevanje okužb, ki je težavno. Širjenje okužb z glistami lahko preprečimo z doslednim izvajanjem osebne higiene in poostrenim izvajanjem higiene v bivalnem okolju ter z zdravljenjem obolelih.

Osebna higiena:

 1. temeljito umivanje rok s toplo tekočo vodo po uporabi stranišča, po menjavi plenic, pred pripravo obrokov hrane,
 2. čiščenje in striženje nohtov na rokah,
 3. dnevno tuširanje (ne kopanje),
 4. otroka nadzorujemo, da ne grize nohtov ali sesa prstov in se ne praska v okolici zadnjika (lahko si pomagamo z bombažnimi rokavicami ponoči).

Poostreno izvajanje splošne higiene v bivalnem okolju (čiščenje prostorov, pranje perila, preoblačenje):

 • prostore, kjer se zadržuje bolnik, zlasti sanitarne prostore, je potrebno dnevno sesati, zračiti, čistiti,
 • za čiščenje lahko uporabljamo običajna čistilna sredstva,
 • dnevno je potrebno očistiti predmete, ki jih bolnik stalno uporablja oziroma se jih dotika (igrače, pribor za osebno higieno, kljuke, stikala, pipe, itd),
 • po čiščenju prostorov si temeljito umijemo roke,
 • perilo in posteljnino peremo in / ali sušimo na visokih temperaturah (nad 55°C),
 • plišaste igrače operemo v stroju in če je možno, naj jih okuženi otroci v času zdravljenja ne uporabljajo,
 • priporoča se nošenje oprijetega spodnjega perila tudi ponoči,
 • spodnje perilo menjamo dnevno, tudi pižamo,
 • vsak član družine ima svojo brisačo za po kopanju, ki jo operemo po vsaki uporabi,
 • brisače za roke menjamo in operemo vsak dan,
 • posteljnino v času zdravljenja menjamo vsaj dvakrat na teden,
 • perila, preprog, igrač ne otresamo, ker se jajčeca lahko širijo v okolico.

Gliste so pogostejše jeseni, v vrtcih se pojavljajo  v celih skupinah.

Kako se s tem problemom spopadajo v vrtcu Galjevica, smo se pogovarjali z Majo Berlic, ki v vrtcu bdi nad zdravstveno-higienskim režimom.

Ob spremljanju pojava nalezljivih bolezni, ki se preko leta pojavljajo v vrtcu ugotavljam, da se gliste v vrtcu najpogosteje pojavljajo med septembrom in februarjem, nekaj posameznih primerov smo imeli tudi v mesecu maju.

Ko se gliste pojavijo v skupini, kako ukrepate?

Ob klicu starša, ki strokovnemu delavcu v oddelku sporoči, da ima njegov otrok gliste najprej izvedemo vse preventivne ukrepe za preprečevanje morebitnega širjenja na druge otroke. To pomeni, da takoj zamenjamo posteljno perilo na ležalnikih vseh otrok in iz uporabe umaknemo in operemo vse mehke igrače. Iz sistemske pošte vrtca vsem staršem pošljemo elektronsko obvestilo o pojavu glist s kratkim opisom bolezni in priporočili naj bodo pozorni na morebitne znake pri njihovih otrocih.

Ker gliste niso vzrok za nujno odsotnost otroka iz vrtca, smo ob prihodu otroka nazaj v skupino posebej pozorni na vse higienske ukrepe, predvsem na temeljito umivanje rok po uporabi sanitarij, po morebitnem dotikanju intimnih telesnih delov ter na razkuževanje bodisi previjalne mize bodisi sanitarij takoj po uporabi.

Kaj svetujete staršem?

Staršem, ki imajo otroka pri katerem so se pojavile gliste svetujemo, da se takoj obrnejo na otrokovega pediatra, ki bo otroku predpisal ustrezna zdravila za uničevanje glist. Obenem naj skrbijo za vsakodnevno higieno intimnih delov in naj bodo še posebej pozorni na temeljito umivanje rok. Umivanje rok je pomembno tako pri otroku kot pri osebi, ki ga previja oz. mu pomaga v sanitarijah.  Staršem svetujemo, da tudi v domačem okolju zamenjajo vso posteljno perilo in operejo mehke igrače, ki so sicer zelo primerno okolje za razmnoževanje teh zajedavcev.

Zdravljenje

Zdravljenje zgolj z zdravili, brez higienskih ukrepov, ni uspešno. Okužbo z glistami zdravimo z zdravilom, ki ga predpiše zdravnik na recept – 1 tableta na izbrani dan in ponovitev odmerka čez 14 dni.

Zdravljenje družinskih članov: Pomembno je, da zdravilo istočasno vzamejo vsi družinski člani starejši od 1 leta. Režim jemanja zdravila je enak kot za bolnika.

Vključitev otroka, okuženega z glistami v vrtčevski ali šolski kolektiv: Ni omejitve za vključitev otroka v vrtec / šolo. Priporočljivo je, da se otrok, ki ima gliste, v kolektiv vrne po tem, ko zaužije 1. odmerek zdravila.

Starejše novice