Vir: Šolski center Kranj
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Sre, 6.10.2021 10:19
Ob svetovnem dnevu učiteljev so petim slovenskim šolam podelili evropsko priznanje Digitalna šola.

Ob svetovnem dnevu učiteljev je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec na dogodku Selfi za učitelje najprej čestitala učiteljem: »Iskrene čestitke in posebna zahvala učiteljem za njihov doprinos družbi, zavzetost ter neutrudno angažiranje in motivacijo.«

Dogodka se je udeležilo več kot 100 učiteljev iz Evrope. 

Podelitve priznanj Digitalna Šola

Slovenija sodeluje v številnih razvojnih projektih, ki omogočajo razvoj kompetenc in veščin učiteljev ter spodbujajo nove načine poučevanja.

V preteklem šolskem letu se je tako pričela evropska pobuda za podelitev priznanj Digitalna šola za spodbujanje in prepoznavanje inovacij, sodelovanja in razvoja spretnosti digitalnih tehnologij med osnovnimi in srednjimi šolami.

Več kot 90 srednjih šol je bilo izbranih za sodelovanje v pobudi, prvi te vrste, ki se zaenkrat izvaja v petih evropskih državah, in sicer na Irskem, v Litvi, na Škotskem, v Srbiji in Sloveniji.

Tako so danes na otvoritvenem dogodku ob zagonu posebnega spletnega orodja Selfie za učitelje petim slovenskim osnovnim in srednjim šolam podelili evropsko priznanje za odlične prakse digitalnega izobraževanja.

Nagrade petim slovenskim šolam

Nagrajenci so: Zavod Antona Martina Slomška - Škofijska gimnazijaGimnazija BrežiceOsnovna šola Bistrica ob SotliOsnovna šola Hruševec Šentjur in Šolski center Kranj.

Kot so zapisali v obrazložitvi priznanj, so slovenske šole izkazale močno vodstvo v digitalnem izobraževanju in zagotovile zadosten dostop do virov in infrastrukture. Komisija pa je ocenila tudi njihovo šolsko kulturo, strategije poklicnega razvoja in učne prakse.

Selfie za učitelje

Slovensko predsedstvo je v sodelovanju z Evropsko komisijo včeraj v Ljubljani organiziralo hibridni otvoritveni dogodek Selfie za učitelje, na katerem je predstavilo spletno orodje, namenjeno samoevalvaciji digitalnih kompetenc na šestih različnih področjih - poslovna komunikacija in sodelovanje, osebni razvoj, iskanje in ustvarjanje digitalnih virov, poučevanje, ocenjevanje učencev in pomoč pri razvijanju digitalnih kompetenc učencev.

Evropska komisija posebno pozornost namenja izmenjavi idej in dobrih praks ter načrtovanju poti profesionalnega razvoja učiteljev.

Skupaj s strokovnjaki iz Evrope je Evropska komisija razvila spletno orodje, ki ob samoevalvaciji ponuja tudi priložnosti za napredek in dodaten razvoj digitalnih kompetenc učitelja.

Selfie za šole

Predhodnik novega spletnega orodja je orodje Selfie za šole, ki se je izkazalo kot izredno uspešno. Zato so deležniki kot komplementarno dopolnitev zasnovali Selfie za učitelje.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je na dogodku poudarila, da orodje omogoča veliko več kot samoevalvacijo, saj hkrati omogoča priložnost za napredek in višjo kakovost za vse, ki so vključeni v proces izobraževanja.

Učitelje je povabila k uporabi orodja, ki so ga številni učitelji pozitivno ocenili že na samem dogodku. Polona Jančar, učiteljica iz Gimnazije Brežice, je v svoji uradni predstavitvi na dogodku izpostavila predvsem prednost, da orodje na enem mestu omogoča evalvacijo, izmenjavo idej in dobrih praks s sodelavci ter načrtovanje poti profesionalnega razvoja učiteljev.

Spletno orodje je od danes naprej brezplačno na voljo v vseh evropskih jezikih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice