Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 26.5.2021 10:23
Znani so sveži podatki o trendu obolelosti s koronavirusom v Sloveniji.

V Sloveniji so včeraj, 25. maja, opravili 4237 PCR testiranj na koronavirus in potrdili 388 novih okužb, gre za 9,2-odstotni delež okužb. Aktivnih okužb v Sloveniji je trenutno 5033.

Opravljenih je bilo tudi 28.151 hitrih antigenskih testov, pri čemer pa ni znano, koliko od teh je bilo pozitivnih, saj se od 13. februarja vsi pozitivni na hitrih testih potrjujejo s PCR testi.

Za primerjavo. Dan prej so ob 3558 PCR testiranjih na koronavirus potrdili 326 novih okužb, šlo je za za 9,2-odstotni delež okužb.

V bolnišnicah 295 covidnih bolnikov

Včeraj je umrlo pet oseb s koronavirusom. Skupno jih je po podatkih Sledilnika umrlo 4362. V slovenskih bolnišnicah se zdravi 277 pacientov, okuženih s koronavirusom. Od tega je 85 pacientov na intenzivni negi.

Sedemdnevno povprečje okužb znaša 277 in je manjše kot včeraj, ko je bilo 309.

Slovenija je le prešla v zelo fazo, saj je sedemdnevno povprečje okužb padlo pod 300. 

Kaj nas čaka v zeleni fazi?

Zelena faza predvideva odpravo omejitev po vsej državi, obveljali pa bi splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov in diskotek.

Epidemiologinja iz območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Kranju Irena Grmek Košnik je sicer opomnila, da bodo v zeleni fazi sproščeni dodatni ukrepi, a bodo nekateri morali tudi ostati.

Gre za znane ukrepe, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih in odprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati primerne razdalje, razkuževanje rok in prezračevanje prostorov. Omenjenih ukrepov po njeni oceni ne smemo opustiti prezgodaj, epidemija namreč še ni končana.

Starejše novice