Slika je simbolična.
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 3.11.2022 14:20
Ljubljana bo od sobote do ponedeljka že tretjič gostila Evropski simpozij hrane oz. European Food Summit, ki je prvič potekal leta 2019.

Slovenska kuharska mojstrica Ana Roš je na današnji novinarski konferenci poudarila, da simpozij Slovenijo postavlja na gastronomski zemljevid, kamor si želi biti umeščena in kamor tudi sodi.

Letošnji simpozij se osredotoča predvsem na pomen trajnostnega odnosa do hrane, ki celostno vpliva na posameznika, okolje in skupnost, ter na pomen oblikovanja odgovornejših navad, s katerimi v ospredje prihaja bolj zavestno in premišljeno ravnanje s hrano, so na novinarski konferenci v Ljubljani povedali organizatorji.

V okviru dogodka bo v soboto potekal Gourmet Ljubljana Crawl. Gre za kulinarično raziskovanje, prepleteno z zgodbami kulturnih hramov in znamenitostmi, kjer se bodo predstavile ženske predstavnice združenja mladih gostincev JRE Slovenija.

Zvečer bo sledil dogodek Ljubljana Soul Chefs, ki bo potekal v treh različnih gostilnah s primeri uspešnih družinskih zgodb, in sicer v gostilnah Grič, Dvor Jezeršek in Mihovec, so napovedali organizatorji.

V nedeljo bodo potekali kulinarični izleti za gostujoče novinarje, ki bodo spoznali povezovanje slovenskih lokalnih pridelovalcev in vrhunskih kuharskih mojstrov. Letos se bodo novinarji na kulinarične izlete podali na Štajersko, v Savinjsko regijo, Posavje in na Goriško.

Vrhunec simpozija v ponedeljek

Osrednji del simpozija bo v ponedeljek, ko bodo na Ljubljanskem gradu k naprednemu razmišljanju in delovanju v prid boljše in trajnostne prihodnosti spodbudili vrhunski svetovni kuharski mojstri, znanstveniki in novinarji.

Na dogodku bo predstavljen tudi manifest Prehrana zdravega razuma ('Common-Sensitarian' Food Culture Manifesto), katerega cilj je izboljšati odnos družbe do prehrane in prehranskih sistemov in spregovoriti o najrazličnejših popularnih dietah.

Manifest je prav tako apel posameznikom, da začnejo delati pozitivne spremembe pri prehranskih odločitvah, saj je ključno, da ljudje razumejo posledice vsake prehranske odločitve tako s trajnostnega, kot tudi z družboslovnega in etičnega vidika, je pri tem poudaril direktor Jezeršek gostinstva Martin Jezeršek.

Dodal je, da manifest hkrati opozarja organizacije in pripravljavce prehranskih politik, da mora kakovostna in zdrava hrana postati bolj dostopna vsakomur.

Evropski simpozij hrane predstavlja tudi osrednji začetni dogodek kulinaričnega festivala November Gourmet Ljubljana, v okviru katerega se bodo do 30. novembra po prestolnici zvrstili najrazličnejši kulinarični dogodki in doživetja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice