Foto: Slovenske železnice
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 14.1.2022 14:11
Prvič v zgodovini je po slovenskih tirih zapeljal dvopodni vlak Kiss.

Po slovenskih tirih so na relaciji Ljubljana - Litija danes zapeljali prvi dvopodni električni vlaki Kiss. 

Deset vlakov Kiss, švicarskega proizvajalca Stadler, bo po novem vozilo po vseh elektrificiranih progah. 

Ti vlaki prinašajo potnikom poleg večjega udobja, prostornosti in funkcionalnosti tudi izkušnjo pogleda skozi panoramska okna nadstropje višje, kar je zagotovo posebno doživetje, izpostavljajo na spletni strani Slovenskih železnic.

Foto: Slovenske železnice

Več udobja in funkcionalnosti

Novi dvopodni električni vlaki modela Kiss nudijo potnikom več udobja in funkcionalnosti. Imajo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro.

Foto: Slovenske železnice

Gre za sodobne in prostorne vlake, ki omogočajo enostavnejši vstop in izstop tudi gibalno oviranim osebam – vsi vlaki imajo izvlečno stopnico in dodatno mobilno klančino za invalidski voziček. Na voljo je sodoben potniški informacijski sistem, ki je prilagojen tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim potnikom. 

Foto: Slovenske železnice

Sedeži so opremljeni z vtičnicami za polnjenje elektronskih naprav, na voljo je brezplačen Wi-Fi signal … 

Tudi ta model vlaka nudi več prostora za prevoz koles, velika panoramska okna, prostorne toaletne prostore, prilagojene gibalno oviranim osebam s previjalno mizo za otroke …

Pomemben je tudi okoljevarstven vidik, saj so tudi ti vlaki energetsko varčni, izpostavljajo na spletni strani Slovenskih železnic.

V tem letu na tirih 52 novih potniških vlakov

V letošnjem letu bo na naših tirih skupno 52 novih potniških vlakov. 

Od tega bo 21 enopodnih električnih vlakov Flirt, deset dvopodnih, dvonadstropnih električnih vlakov Kiss ter 21 enopodnih dizelskih vlakov Flirt.

Trenutno je v promet vključenih deset električnih dvopodnih vlakov, 14 električnih enopodnih vlakov ter pet dizelmotornih enopodnih vlakov Flirt.

Slovenska tiskovna agencija poroča, da je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, po tem, ko se je danes prvič zapeljal z vlakom, dejal, da bodo naredili »nov razpis za dodatnih 20 vlakov«, ki ga lahko pričakujemo »nekje do konca februarja ali sredine marca«.

Foto: Slovenske železnice

V voznem parku Slovenskih železnic bo tako do konca prihodnjega leta ali začetka leta 2024 po besedah generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Meseca, imeli 72 novih vlakov v skupni vrednosti približno pol milijarde evrov. 

»Novi vlaki pomenijo pomemben prispevek h kvaliteti storitev potniškega prometa Slovenskih železnic in hkrati javnega prometa v Sloveniji,« so še zapisali na spletni strani Slovenskih železnic.

Starejše novice