Foto: Osebni arhiv Ivan Špenko
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Ned, 22.8.2021 06:32
Ivan Špenko je upokojenec, ki že 50 let tradicionalno obiskuje Triglav. Na vrh največje gore v Sloveniji pa je že mnogokrat ponesel tudi zastavo občine Medvode.

Ivan Špenko je rojen 8. novembra 1949 in stanuje v Hrašah pri Smledniku - občina Medvode. Je upokojenec, ki rad vrtnari, razvaja vnučke in se posveča svojemu najljubšemu hobiju: obiskom gora.

Na vrh Triglava

Špenko Triglav obiskuje vsako leto že več kot 50 let

»To je moj najljubši obisk. Saj rad obiskujem tudi druge slovenske gore, vendar je Triglav zame zakon. Če ne bi šel, bi mi tisto leto v mozaiku dogodkov nekaj manjkalo,« pravi.

Pove, da se na Triglav nikoli ne odpravlja sam: »Včasih nas je šlo tudi po 20 ali več, in to za več dni. Prehodili smo cele Julijce. Zadnja leta pa nas gre manj, včasih tudi samo dva, tako kot letos in običajno samo za en dan. Ko se s prijatelji začnemo pogovarjati, da bi šli, je kandidatov kar precej, ko pa se približuje čas odhoda, pa si premislijo.«

Foto: Osebni arhiv Ivan Špenko
Foto: Osebni arhiv Ivan Špenko

Enodnevni pohod na Triglav, kakršnega izvaja Špenko, je kar precej naporen. 

Od doma gre že ob drugi uri ponoči, ob tretji uri štarta v Krmi ali Pokljuki, ob osmi uri je na obisku Kredarice, nato malo počiva, preden nadaljuje pot naprej na vrh. 

Pot od Kredarice do vrha Triglava je zelo dobro varovana. »Če je veliko obiskovalcev se hodi malo dlje, ker je problem srečevanja v steni,« razlaga Špenko.

Foto: Osebni arhiv Ivan Špenko

Ko pride na vrh, sledi obvezno fotografiranje. 

Foto: Osebni arhiv Ivan Špenko

»Če je lepo vreme, so božanski pogledi na okoliške vrhove, vidi se tudi morje,« razlaga.

Foto: Osebni arhiv Ivan Špenko

Na vrhu si vedno vzame čas najmanj eno uro, nato pa se poda nazaj na Planiko in v Krmo, pa domov. 

Foto: Osebni arhiv Ivan Špenko

»Običajno sem doma že ob 19. uri,« pove.

Zastava občine Medvode

Zastavo občine Medvode je na vrh Triglava prvič nesel lansko leto, ko je izvedel, da na vrhu Triglava igra godba Medvode.

Tako je prinesel zastavo na vrh, na Kredarici pa jo je predal godbenikom, da so se lahko slikali z zastavo občine Medvode ob koncertu pri Aljaževem stolpu.

Foto: Osebni arhiv Ivan Špenko

»Na vrh Triglava nosim zastavo občine Medvode, ker zelo spoštujem zavetnika naše občine Jakoba Aljaža. Sem tudi občinski svetnik, tako, da čutim dolžnost tudi na ta način prispevati k promociji občine Medvode. Pri tem me podpira tudi župan občine Medvode, saj sva bila letos s prijateljem ob razvitju zastave v majicah občine Medvod,« za Ljubljanainfo pove Špenko.

Jakob Aljaž

Zavetnik občine Medvode Jakob Aljaž se je rodil 6. julija 1845. Bil je eden izmed velikih Slovencev: župnik, skladatelj, publicist in planinec.

Njegova prenovljena rojstna hiša stoji v Zavrhu pod Šmarno goro.

Posebno veliko vlogo je imel pri razvoju slovenskega planinstva. Med župnikovanjem na Dovjem je za pet goldinarjev kupil Kredarico in vrh Triglava ter tam dal zgraditi skromno zavetišče, imenovano Aljažev stolp. Zemljišče je kasneje podaril Slovenskemu planinskemu društvu. 

Zgraditi je dal tudi nekatere druge planinske koče v Triglavskem pogorju: Triglavski dom na Kredarici, dom na Vratih - danes Aljažev dom in Staničevo zavetišče tik pod vrhom Triglava. Označil je tudi številne planinske poti. 

Zanimal se je tudi za glasbo. Pisal je predvsem zborovske pesmi, v katerih prevladujeta domovinska ljubezen in ljubezen do gora, med katerimi izstopa Triglav moj dom. 

Prenovljeno rojstno hišo v Zavrhu danes uporabljajo različna kulturno umetniška društva, v njej potekajo razne razstave likovnih in fotografskih del, kulturne prireditve, slavnostne akademije ter ostali zanimivi dogodki, vredni ogleda.

6. julija, na njegov rojstni dan, pa v Medvodah praznujejo tudi občinski praznik.

Foto: Osebni arhiv Ivan Špenko
Foto: Osebni arhiv Ivan Špenko
Foto: Osebni arhiv Ivan Špenko
Foto: Osebni arhiv Ivan Špenko

Starejše novice