Vir: Facebook profil Neurje.si
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 19.7.2021 08:11
V delu Štajerske in Koroške so se včeraj pojavljale nevihte z dolgotrajnejšimi nalivi. Ob tem so ponekod narasli hudourniški vodotoki.

Po hudih nalivih so sinoči močno narasli vodotoki s Pohorja, predvsem Oplotnica, Dravinja in Mislinja. Oplotnica je presegla opozorilni pretok, ponekod je prišlo do razlivanj.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje poroča o poplavah na Koroškem in v Podravju, ponekod so meteorne vode zalile kleti, hudourniki pa ogrožali stanovanjske objekte.

Kaj se je dogajalo? 

Po poročanju Uprave Republike Skoli 11. ure se je na območju med Koroško na severu in Kočevsko na jugu oblikovala izrazita nevihtna linija s krajevno močnimi nalivi, sunki vetra in udari strel, ki se je počasi pomikala proti zahodu.

Meteorna voda je večinoma zalivala kleti stanovanjskih objektov, gospodarska poslopja, garaže, dvorišča in cestišča, močni sunki vetra so odkrivali strehe in podirali drevesa, ki so padala na cestišča, v Zemljičevi ulici v Mariboru je drevo padlo na osebno vozilo, vin cestišča, močni odna strela pa je poškodovala objekt v naselju Jankova v občini Vojnik. 

Narasli vodotoki so ogrožali objekte, sprožili so se tudi trije zemeljski plazovi. Skupno je bilo zabeleženih 49 dogodkov. Za sanacijo posledic neurja je bilo aktiviranih 29 gasilskih društev, od tega 26 prostovoljnih gasilskih društev in tri poklicne gasilske enote ter druge pristojne službe. 

Iz poplavljenih prostorov objektov so izčrpavali meteorno vodo, čistili vozišča, dvorišča in odtočne jaške, postavljali protipoplavne vreče, prekrivali strehe objektov in odstranjevali podrta drevesa.

Popoldne in v večernih urah so močni nalivi zajeli naprej Koroško, nato pa so se razširili na širše celjsko območje in območje občine Šentjernej. Narasle so reke Mislinja, Dravinja in Oplotnica ter njihovi pritoki, ki so ponekod prestopili bregove.

Zalitih je bilo veliko stanovanjskih objektov, gospodarskih poslopij, garaž, nekaj poslovnih prostorov in cest, veter pa je podrl precej dreves. 

V Rečici ob Savinji je strela udarila v zvonik cerkve, vendar do požara ni prišlo.

Skupno so zabeležili 82 dogodkov. Aktiviranih je bilo 35 gasilskih enot, ki so skupaj z ostalimi pristojnimi službami odpravljali posledice poplav in s protipoplavnimi vrečami zavarovali ogrožene objekte.

Na Brdinjah v občini Ravne na Koroškem je narasli potok ogrožal stanovanjski objekt. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda Ravne in Prostovoljnega gasilskega društva Kotlje, ki so očistili propust.

Neurje z večjimi nalivi je zajelo tudi občino Dravograd. V Otiškem Vrhu so meteorne vode zalile cestišče in ogrožale stanovanjski objekt. V Šentjanžu so meteorne vode zalile kletne prostore stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Šentjanž, ki so iz prostorov izčrpali vodo in prebili zamašen jašek. 

V Otiškem Vrhu so meteorne vode ogrožale stanovanjski objekt. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Šentjanž so prečrpali vodo z dvorišča in ceste.

V Vuzenici na Pohorski cesti so posredovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Vuzenica, kjer je zaradi neurja potok ogrožal stanovanjski objekt. Gasilci so odmašili jaške, očistili dva prepusta in očistili cestišče.

Večje neurje je zajelo tudi območje Mestne občine Slovenj Gradec. V Pamečah so zaradi poplavljenega cestišča posredovali gasilci  Prostovoljnega gasilskega društva Pameče - Troblje, ki so očistili kanal in preusmerili tok vode, da ne bi zalilo kletnih prostorov stanovanjskega objekta. 

V Brdih so gasilci  Prostovoljnega gasilskega društva Turiška vas s pomočjo delovnega stroja odmašili s hlodovino in deskami zamašen most čez reko Mislinjo ter očistili dvorišče stanovanjske hiše polne peska in blata. 

V Šmartnem pri Slovenj Gradcu so gasilci prostovoljnih gasilskih društev Šmartno in Legen s protipoplavnimi vrečami zaščitili osem stanovanjskih objektov pred naraščajočo Mislinjo. Prebivalci Šmartna so bili s sireno javnega alarmiranja opozorjeni o nevarnosti naraščajoče reke.

Na Legnu so gasilci prostovoljnih gasilskih društev Legen in Šmartno pri Slovenj Gradcu s pomočjo delovnega stroja varovali most in z protipoplavnimi vrečami zaščitili stanovanjski objekt. Most je uničen. 

V Turiški vasi in Golavabuki so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Golavabuka s protipoplavnimi vrečami zaščitili tri stanovanjske objekte in izvedli ukrepe za zmanjšanje škode ob poplavljenem gospodarskem objektu. 

S pomočjo gradbenega stroja so uredili razlivno območje in postavili leseno konstrukcijo za dvig brežine reke Mislinje.

Močno deževje je zajelo tudi občino Radlje ob Dravi. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Radlje ob Dravi so posredovali na eni lokaciji zaradi zalite kleti stanovanjskega objekta. Vodo so izčrpali.

Večje neurje z močnimi nalivi je težave povzročalo še v občini Ribnica na Pohorju. Gasilci  Prostovoljnega gasilskega društva Ribnica - Josipdol so posredovali na treh lokacijah, kjer so izvedli vse ukrepe ob poplavah, v Hudem Kotu so s pomočjo traktorja očistili nanose hudournika, ki je ogrožal stanovanjski objekt.

V regijskem centru Slovenj Gradec so v času neurja na območju občine Podvelka zabeležili dva dogodka. Posredovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Kapla, ki so prekopali in odprli dotok vode v ribogojnico

S pomočjo delovnih strojev so očistili strugo pod mostom lokalne ceste. Zaradi naraslega Črmeniškega potoka, pa zamašen most - nanos zemljine, vejevja, regionalno cesto ureja cestno podjetje Pomgrad.

Zgolj na območju Mislinje so zabeležili 16 prijav dogodkov, aktivirali pa so 17 prostovoljnih gasilskih društev.

Gasilci Prostovoljega gasilskega društva Zreče so razžagali in odstranili podrti drevesi, ki sta padli na cestišče. V kraju Boharina so iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali meteorno vodo.

V regijskem centru za obveščanje Maribor pa so v času neurja na območju občine Lovrenc na Pohorju zabeležili en dogodek, na katerem so posredovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Lovrenc na Pohorju, ki izčrpali vodo iz zalite garaže in zavarovali stanovanjsko hišo pred vdorom meteorne vode.

Neurje je prizadelo tudi občine Ruše, kjer so gasilci podrto drevo razžagali in ga odstranili z vozišča, Slovenska Bistrica, kjer so gasilci občanom pomagali pri črpanju vode iz poplavljenih kleti, Oplotnica, Rače - Fram, Duplek, Pesnica in pa Sveta Trojica v Slovenskih goricah, kjer so zabeležili kar osem dogodkov, gasilci pa so občanom pomagali pri pokrivanju odkritih streh, črpanju vode iz kleti in iz cest odstranjevali podrta drevesa.

Že popoldne, okoli 13.19, pa je v Jankovi v občini Vojnik udarila strela v stanovanjsko hišo in poškodovala streho. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Vojnik so streho ponovno prekrili in sanirali poškodbe. Po močnem nalivu na območju Vojnika so gasilci rostovoljnega gasilskega društva Vojnik izčrpali meteorno vodo iz prostorov stanovanjske hiše in prodajalne, odstranili podrto drevo in očistili zamašene propuste.

Ob 15.38 je območje občine Rogaška Slatina zajelo močno deževje. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Steklarna Rogaška Slatina so opravili ogled poškodovane strehe na objektu, očistili nekaj zamašenih kanalov in vodotok ter zemeljski plaz, ki je ogrožal stanovanjsko hišo, prekrili s folijo.

Težave tudi v Pomurju

V času dogodkov večjega obsega neurja je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje na območju Radencev in Murske Sobote zabeležila več prijav dogodkov, aktivirali so prostovoljna gasilska društva.

Kakšno vreme lahko pričakujemo?

Danes bo na Primorskem pretežno jasno. V notranjosti bo sprva zmerno do pretežno oblačno, na vzhodu ni izključena še kakšna ploha. Popoldne se bo jasnilo. Še bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. 

Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija.

Jutri bo povečini sončno, popoldne bo v notranjosti Slovenije nastalo nekaj ploh in neviht. Jutranje temperature bodo od 12 do 19, najvišje dnevne od 25 do 28, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija.

Tudi v sredo in v četrtek kaže na sončno vreme, verjetnost popoldanskih neviht bo majhna.

Starejše novice