Zmagovalec letošnje Evrovizije, foto: EBU/Thomas Hanses
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Ned, 23.5.2021 01:40
Na sobotnem finalu Evrovizije je zmagala Italija, izvedeli pa smo tudi rezultate polfinala, v katerem je nastopala slovenska predstavnica Ana Soklič.

Za nami je 65. tekmovanje za Pesem Evrovizije, na katerem je zmagala Italija. Znani so tudi rezultati polfinalov, Ana Soklič je končala na 13. mestu. 

Zmagovalna pesem

V finalu se je predstavilo 26 držav. Prvo mesto je osvojila Italija, sledili sta ji Francija ter Švica. 

Italijo je zastopala rockovska zasedba Måneskin iz Rima, ki je na domačih tleh zaslovela v televizijskem glasbenem šovu X Factor. Zmagala je s pesmijo Zitti e buoni, ki je prejela 524 točk in Francijo prehitela za 25 točk.

Italijanski rockerji se upirajo umetnim predstavam sveta in predstavljajo pobeg v izražanje lastne avtentičnosti, tudi če to pomeni, da paradirajo v visokih petah, z nalakiranimi nohti, oblečeni v mrežaste in najlonske obleke.

Italija je na Evroviziji zmagala tretjič, nazadnje leta 1990 s pesmijo Insieme.

Znani rezultati polfinalov

Kot smo poročali, se Ani Soklič ni uspelo uvrstiti v finale Evrovizije. 

»Še vedno stojim za svojo skladbo. V življenju nameravam iti naprej, pri glasbi vedno delam na dolgi rok in z vsebino, ki nekako preživi čas.« je po neuspehu v polfinalu za RTV Slovenija dejala Ana Soklič. 

Po sobotnem finalu so organizatorji razkrili tudi uradne rezultate polfinalov.

Ana Soklič je v prvem polfinalu izmed 16 predstavnikov zasedla 13. mesto. Za svoj nastop je dobila 44 točk.

Foto: EBU/Andres Putting

Letošnja Evrovizija polna dram 

V sobotnem velikem finalu bi moral kot aktualni nosilec evrovizijske krone na oder arene Ahoy še enkrat nastopiti Duncan Laurence, kot je vsako leto tradicija pri zmagovalcu, vendar mu je nastop v živo pred milijoni televizijskih gledalcev preprečila okužba s koronavirusom.

Veliko težav je imela tudi avstralska ekipa, saj so zaradi epidemije morali ostati doma in svoj nastop posneti iz druge dvorane. 

Pred drugim polfinalu je zagodlo Islandiji. Pred pričetkom prve generalke je bil eden izmed članov islandske skupine pozitiven na koronavirus, preostala delegacija pa je bila negativna.

Zaradi previdnosti se je islandska ekipa odločila, da bodo med drugim predizborom predvajali njihovo vajo, ki so jo (kot rezervo) snemali 13. maja. Enako so naredili tudi v finalu. 

Islandski predstavniki, foto: EBU/Thomas Hanses

Stavnice se niso motile

Evrovizijske stavnice so letošnjo zmago napovedale Italiji, kar se je tudi uresničilo. Prav tako so imele prav pri napovedi drugega mesta, ki ga je zasedla Francija. Tretje mesto so napovedale Malti, ki je končala na presenetljivem 7. mestu. 

V prvem polfinalu so stavnice napovedovale finale Malti, Cipru, Ukrajini, Litvi, Rusiji, Švedski, Norveški, Hrvaški, Azerbajdžanu in Belgiju. Sodeč po razpletu so se zmotile le pri Hrvaški. Namesto nje je v finalu nastopil Izrael.

Stavnice so bile precej enotne pri drugem polfinalu. Uvrstitev v finale so napovedovale Albaniji, Srbiji, Bolgariji, Moldaviji, Portugalski, Islandiji, San Marinu, Švici, Grčiji in Finski. Vse države so se uspele uvrstiti v finale. 

Francoska predstavnica, foto: EBU/Andres Putting
Švicarski pevec, foto: EBU/Thomas Hanses

Starejše novice