Fotografija je simbolična. (Foto: Bobo)
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 29.6.2021 15:48
Pred jutrišnjim začetkom opozorilne stavke poklicnih gasilcev, ki se začne ob šestih zjutraj, so v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije še enkrat ponovili svoje stavkovne zahteve in vladno stran pozvali k njihovi uresničitvi.

Kot so zapisali na spletni strani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, pogajanja z vladno pogajalsko skupino, ki so potekala od 27. maja, niso dala nobenih rezultatov, pa čeprav naj bi na vladni strani zatrjevali, da so bila uspešna.

To sta danes v Domu sindikatov v Ljubljani poudarila predsednik in generalni sekretar sindikata Anton Drenik in David Švarc in dodala, da so njihove zahteve pravzaprav zaveze vladne pogajalske skupine, stavkali pa bodo zaradi velike arogance na drugi strani. S tem na vladni strani kažejo svoj pravi odnos do gasilcev kot delavcev, pravita sindikalista.

V kolikor ne bo posluha in resnejšega pristopa do pogajanj, sindikat napoveduje nadaljnje aktivnosti. Stavka seveda ni uperjena proti ljudem, ki je ne bodo občutili, saj bodo gasilci do petka zjutraj, dokler bo stavka predvidoma trajala, še vedno odgovorno varovali življenja in premoženje državljank in državljanov.

Kakšne so njihove zahteve?

Kot je izpostavil generalni sekretar Švarc, si gasilci želijo predvsem sklenitev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in z njo med drugim uveljaviti pravico do položajnega dodatka. 

Urediti želijo tudi število število ur, ki jih gasilci opravijo v stalni pripravljenosti, saj to trenutno ni omejeno, kar pomeni, da nekateri gasilci opravijo tudi več kot 100 ur stalne pripravljenosti. Število ur so želeli omejiti na 48, prav tako pa je treba urediti odsotnost na dela proste dneve in predčasno upokojevanje gasilcev, poudarjajo.

Starejše novice