Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 24.9.2021 14:08
Poglejte, do kakšnih ugotovitev so prišli v globalni raziskavi, katere rezultat je lestvica digitalne kakovosti življenja.

Slovenija se je znašla na 36. mestu na letošnji lestvici digitalne kakovosti življenja, kjer so primerjali podatke 110 držav

Vir: Surfshark

Indeks digitalne kakovosti življenja, ki preverja internetno dostopnost, kakovost interneta, elektronsko infrastrukturo, elektronsko varnost in e-upravo, se slabša, saj je Slovenija v primerjavi z lanskim letom, po lestvici zdrsnila za 11 mest.

Vir: Surfshark

Tudi na lestvici evropskih držav se Slovenija ni izkazala najbolje - med 38 državami je zasedla 24. mesto.

Vir: Surfshark

Kje močne in šibke točke našega interneta?

Najbolje se je Slovenija uvrstila v kategoriji, kjer so preverjali mobilno dostopnost. Med 110 državami smo v tej kategoriji dosegli kar četrto mesto. To pomeni, da imamo v svetovnem merilu enega najcenejših mobilnih internetov.

Dosegli smo tudi 24. mesto v kategoriji indeksa spletnih storitev, kjer so merili razvoj storitev e-uprave - pametnih storitev - glede na razpoložljivost, kakovost, povezljivost in raznolikost kanalov ter uporabo teh storitev v javnosti. 

Na 25. mesto pa smo se uvrstili v indeksu pripravljenosti omrežja, ki meri nagnjenost držav k izkoriščanju priložnosti, ki jih ponuja informacijska in komunikacijska tehnologija.

Vir: Surfshark

In kje so šibke točke našega interneta? Najšibkejša je zagotovo stabilnost širokopasovnega interneta, saj smo se med 110 državami v tej kategoriji uvrstili na dno lestvice: zasedli smo 106. mesto. To v praksi pomeni, da imamo v Sloveniji precej počasen internet.

Prav tako smo se pod povprečjem znašli v kategoriji rasti hitrosti mobilnih naprav. Zasedli smo 56. mesto.

Nekoliko slabše mesto pa zasedamo tudi v kategoriji števila uporabnikov interneta.

Starejše novice