Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Tor, 8.6.2021 15:40
V zadnjih letih veliko splošnega nerganja poleg komarjev požanjejo tudi smrdljivci. Se tudi vam zdi, da jih je vedno več?

Majhne žuželke, ki jim običajno rečemo kar smrdljivci, so v resnici ščitaste stenice. Obstaja kar 40.000 različnih vrst stenic, lahko so domorodne ali invazivne vrste.

V Sloveniji največkrat naletimo na tako imenovano zeleno smrdljivko, ki je, seveda, uganili ste, zelene barve. 

Poimenovanje smrdljivec so si te žuželke prislužile zato, ker takrat, ko se počutijo ogrožene, izločajo smrdljivo tekočino.

Na to, da jih v naši okolici zadnje čase vidimo vse več, vpliva spreminjanje podnebja, zaradi vse toplejše klime se namreč iz toplejših krajev selijo na sever, je za Ljubljanainfo povedala strokovnjakinja za poljedelstvo in varstvo rastlin Damjana Iljaš iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Niso samo nadležni, ampak tudi škodljivi

Kljub temu da gredo mnogim na živce že samo zato, ker obstajajo, lahko smrdljivci človeku dejansko povzročijo tudi škodo. Napadajo namreč rastline, ki jih človek goji za prehrano.

Te žuželke se prehranjujejo s sesanjem rastlinskega soka, za človeka pa s tem predstavljajo rastlinske škodljivce. 

Prehranjujejo se z vsemi vrstami vrtnin in rastlinja, mlajši med njimi tudi s travo. »Smrdljivci so, tako kot vse stenice, dobri letalci, samo temperature morajo biti nad deset stopinj Celzija,« je pojasnila Ilijaševa, ki je povedala tudi, da se lahko smrdljivci z ene na drugo destinacijo priselijo kot slepi potniki v prtljagi ali zabojnikih s sadjem.

Kako invaziji enkrat za vselej narediti konec?

Pri pojavljanju številnih ščitastih stenic je problematično predvsem to, da so odrasle stenice izredno odporne. Na njihovo razmnoževanje ugodno vpliva vlažno in toplo vreme spomladi in zgodaj poleti, največ pa jih je zato jeseni, je pojasnila strokovnjakinja za poljedelstvo. 

»Pogosto se naselijo v roletah, v raznih odprtinah v fasadi, tudi če je ta velika le nekaj milimetrov,« je povedala in dodala, da se v zaprtih prostorih ne razmnožujejo, ampak tam samo preživijo zimo, kar je vsaj ena informacija, ob kateri si lahko tisti, ki vam smrdljivci povzročajo zares neprijetne občutke, nekoliko oddahnete. 

Vstop v zaprte prostore jim lahko preprečite z mrežo, ki vstop preprečuje tudi komarjem. Med nasveti je Iljaševa izpostavila tudi pogosto sesanje. »Vrečko je treba nato takoj odnesti v smeti, še boljše je, če jo takoj zažgemo,« je povedala.

Poškropite jih s tekočim milom

Nadležnim stenicam lahko premikanje omogočite tudi tako, da jih poškropite s tekočim milom ali šamponom, insekticidi pa v boju proti njim niso tako zelo učinkoviti. Odvračajo jih tudi nekatere rastline, recimo meta in česen. 

Zagotovo pa bo marsikomu prav prišel tudi ta nasvet strokovnjakinje za poljedelstvo: »S fasad, balkonov in teras je smrdljivce najlažje odstraniti zjutraj, saj so takrat zaradi nižjih temperatur manj mobilne.«

Starejše novice