Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 22.2.2021 15:00
Stres pri delu je nekaj, s čimer se srečamo prav vsi in je v mnogih primerih lahko koristen. Vendar pa lahko kronična oziroma dlje časa trajajoča ali ponavljajoča se izpostavljenost stresu pri delu privede do pojava, ki mu pravimo izgorelost.

Pri izgorelosti gre za stanje izčrpanosti, zmanjšane učinkovitosti pri delu in odtujenega oziroma negativnega odnosa do lastnega dela ter drugih oseb pri delu. Za izgorele posameznike je tako denimo značilno, da se pogosto počutijo popolnoma izrabljene ob koncu delovnega dneva, da jih delo zanima in navdušuje precej manj kot jih je včasih in da s težavo rešujejo probleme, ki se pojavljajo pri delu.

Kljub temu da izgorelost v mnogih vidikih spominja na depresijo, se od te navadno loči po tem, da gre za pojav, ki je vezan specifično na delovni kontekst. Vendarle pa posledice izgorelosti lahko vodijo tudi do splošnejših težav v fizičnem in duševnem zdravju, na primer do pojava srčno-žilnih bolezni in težav s spanjem.

Splošni napotki za blaženje stresa in preprečevanje izgorelosti

Pomembno vlogo pri razvoju izgorelosti imajo delovna okolja, ki poudarjajo in nagrajujejo visoko produktivnost zaposlenih. Tako se pri zaposlenih pogosto pojavljajo misli, da morajo sprejeti prav vsako delovno zadolžitev in jo izvesti popolno, skrbi, povezane z delom, pa zaposlene pogosto preganjajo tudi po koncu delovnega časa. Če se to dogaja tudi vam, vam morda lahko koristijo spodnji napotki:

  1. Naučite se reči ne: če je vaš urnik prenatrpan, si ga poskusite narediti bolj obvladljivega. Dobro je, da si ne naložite preveč dela in da znate reči ne novim zadolžitvam.
  2. Imejte realna pričakovanja do sebe: pomembno je, da si pri delu postavite dosegljive cilje, si ne postavljate previsokih zahtev do sebe in da znate poprositi za pomoč drugih, v kolikor ste sami preobremenjeni.
  3. Poskusite najti čas za sprostitev in telesno aktivnost: poskusite poskrbeti, da dovolj časa namenite spancu, prav tako pa stvarem, ki jih radi počnete, npr. hobijem. Če je le mogoče, vsaj del svojega prostega časa namenite tudi redni telesni aktivnosti, ki pomaga pri sproščanju napetosti.

Napotki, ki so zlasti aktualni v času koronavirusa

Širjenje nalezljive bolezni covid-19 je precej zaznamovalo tudi delovna okolja; delo se je namreč za mnoge ljudi premaknilo domov, kar prinaša številne nove izzive. Dodatno pa nas današnje razmere ovirajo tudi pri doseganju nekaterih oblik razbremenitev.

Zaradi trenutne situacije je še posebej pomembno, da:

  1. Ostanete povezani z drugimi: četudi je trenutno potrebno biti pazljiv pri druženju v živo, to ne pomeni, da moramo popolnoma prekiniti stike z drugimi. Poiščite načine, kako ste lahko (varno) v stiku s sodelavci, nadrejenimi, pa tudi družino in prijatelji, saj lahko tovrstna opora pomembno prispeva k preprečevanju izgorelosti.
  2. Ustvarite delovno rutino: za tiste posameznike, ki delo opravljate od doma, je lahko koristno, da si ustvarite delovno rutino, ki je kar se da podobna tisti pred časom covida-19. Poskusite npr. delati ob istih urah, kot bi sicer, poiskati prostor, ki bo namenjen samo delu in pižamo nadomestiti z bolj delom primernimi oblačili.
  3. Postavljajte meje med delom in zasebnim življenjem: ravnotežje med delom in zasebnim življenjem ima pomembno vlogo v vseh razmerah, je pa ta dejavnik še posebej pomemben v času covida-19, ko mnogo zaposlenih svoje delo opravlja od doma. Dobro je, da po koncu delovnika (kljub temu da ostanete v istem prostoru) zavestno odklopite od dela, npr. prenehate s preverjanjem službenih sporočil. Tako si boste lažje odpočili in si napolnili baterije.

Brezplačni spletni program za lažje spoprijemanje s stresom na delovnem mestu

V primeru težav s spoprijemanjem s stresom se lahko poslužite tudi nekaterih brezplačnih spletnih virov.

Eden od takšnih je program VIVA – brezplačni spletni program za lažje spoprijemanje s stresom na delovnem mestu, ki sta ga pripravila Oddelek za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in Inštitut Andrej Marušič iz Univerze na Primorskem.

Več informacij o programu, vsebina, trajanje, termin in dostop do prijavnice lahko najdete na sledeči povezavi: http://zivziv.si/vabilo-k-sodelovanju-v-programu-viva/.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice