Profile picture for user rebeka krasovec Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Tor, 12.1.2021 11:50
Rekreacija, prijavljeno začasno prebivališče, urejanje objekta ali pa le nevednost so razlogi in izgovori, ki jih policisti na terenu pogosto slišijo.

Za prehajanje med občinami še vedno ostaja 13 izjem, ki jih moramo podkrepiti z izjavo in ustreznimi dokazili. Na božični večer pa nas je pričakalo darilo vlade - izjema za prehajanje občin v isti regiji tudi rekreacija. Posamezniki lahko tako prehajajo med občinami znotraj svoje regije za športno dejavnost v naravi. 

Med pogostejšimi izjemami je prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, nega družinskih članov, stik z otrokom, dostop do lekarn, zdravstvenih ali sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja.
 

Policisti na terenu vajeni takšnih in drugačnih izgovorov

Pretekli vikend in lepo vreme je marsikdo izkoristil za rekreacijo in obisk priljubljenih turističnih krajev. Prebivalka osrednjeslovenske regije je v izjavi, kot razlog za obisk slovenske obale navedla, da jo Ljubljana dela depresivno in je potrebovala enodnevni oddih na slovenski obali. 

Na cestah proti planinskim izhodiščem in rekreacijskim površinam je bila nepopisna gneča, dostop do Velike Planine zaradi gneče nekaj časa celo ni bil mogoč. Policisti so izvajali poostren nadzor, posamezne ceste so celo zaprli in ljudi pozivali, naj se obrnejo.
 

Izkoriščanje lukenj v zakonu

Med pogostejšimi razlogi za prehajanje občinskih meja je tudi delo na objektu in prijavljeno začasno prebivališče, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Pogosto gre za pred kratkim prijavljeno prebivališče. V Kranjski Gori je recimo v obdobju zadnjih treh mesecev preteklega leta začasno prebivališče prijavilo kar 2015 oseb, v enakem obdobju leto prej pa le 149. 
 

Poleg očitnega porasta prijave začasnih prebivališč v Kranjski Gori opažajo izigravanje epidemioloških ukrepov s poslovnimi najemi. Namestitve so polne ljudi, ki niso domačini. Vlada z zadnjim odlokom ni posebej regulirala te dejavnosti. Najemi nepremičnin so možni za poslovne razloge, ki so nedefinirani in zato je njihovo upravičenost težko preverjati, so za STA izpostavili na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu za občine Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. 

Izjema po odloku je tudi urejanje in vzdrževanje objekta, na kar se ljudje pri izjavah pogosto naslanjajo, a si tega ne razlagajo pravilno. Delo na objektu pomeni, da se zadržuješ v kraju, kjer imaš nepremičnino, tam greš lahko v trgovino, se rekreiraš,... Rekreacija in obiskovanje okoliških občin in rekreacijskih površin je prepovedano in v takšnem primeru vam policija izda plačilni nalog. 
 

Odhod po cigarete ali obisk zobozdravnika na Hrvaškem sta izgovora, ki ne prideta v poštev

Policisti opažajo, da so med pogostimi razlogi za prehajanje meja, ki ne pridejo v poštev, tudi obisk sorodnika, punce ali fanta. Tudi prevoz sodelavcev ali obisk zobozdravnika na Hrvaškem nista izjemi. 

K zdravniku ali v lekarno sicer lahko greste, vendar nikakor brez primernih dovoljenj in potrdil. 

Odhod po cigarete na bencinski servis ni med izjemami, prav tako nakupi po trgovinah izven občine prebivališča, kljub temu, da je dostop do trgovine možen v občini prebivališča, ni primeren razlog za prečkanje meja. 

Starejše novice