Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 18.10.2020 21:16
Slovenski premier Janez Janša je ob robu kriznega posveta vlade sporočil, da bo ponovno razglašena epidemija.

Na Brdu pri Kranju je ob 18.00 uri stekla vladna razprava o možnih ukrepih, ki so še na voljo za zajezitev širjenja koronavirusa in očitno je padla odločitev, za katero se je šušljalo.

Predsednik vlade Janez Janša je namreč sporočil, da bo od jutri naprej za 30 dni ponovno razglašena epidemija. 

Kaj sledi?

Epidemijo je sicer prvič razglasila odhajajoča vlada Marjana Šarca 12. marca, takrat je bilo aktivno okuženih 131 ljudi, 17 hospitaliziranih in dve osebi na intenzivni negi. Janševa vlada je epidemijo preklicala s prvim junijem, ko je bilo osem aktivnih okužb, od tega pet oseb hospitaliziranih in en bolnik na intenzivni negi.

Glede na vladni načrt ukrepov so za razglasitev epidemije potrebni trije kriteriji, 140 ali več okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev, 250 hospitaliziranih in 50 bolnikov na intenzivni negi. 

Trenutno je v Sloveniji 14-dnevna pojavnost 317 okuženih na 100.000 prebivalcev, 265 bolnikov s covidom zdravi v bolnišnici, od tega je 49 oseb na intenzivni negi.

Ob razglasitvi epidemije so na sporedu trije paketi vladnega načrta za drugi val na rdečem seznamu, nekatere je sicer vlada že sprejela, saj bo od jutri v veljavi ponovno šolanje na daljavo za učence od 6. razreda dalje in dijake, splošna prepoved verskih obredov in porok z gosti pa je v veljavi v tako imenovanih rdečih regijah.

Poleg tega pomeni razglasitev epidemije še aktiviranje določenih drugih državnih sistemov in sektorski ukrepi državnega načrta, pomembna pa je tudi za delodajalce, saj lahko tako delavcem zaradi višje sile odredijo delo od doma.

Ukrepi po razglasitvi epidemije

Prvi paket na rdečen seznamu med drugim vključuje zaprtje trgovskih centrov in nakupovalnih središč, zaprtje kulturnih ustanov, šolanje na daljavo za dijake in študente ter splošno prepoved verskih obredov in porok z gosti. 

Drugi paket ukrepov na rdečem seznamu pa vključuje šolanje na daljavo za vse šolajoče, posebne ure za nakupovanje za upokojence, zaprtje hotelov, zaprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, splošno prepoved vseh javnih prireditev, zaprtje športnih objektov za amaterje, otroke in mladostnike ter omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro zjutraj. 

Tretji paket ukrepov na rdečem seznamu pa zajema omejitev gibanja med občinami, omejitev izhodov z domov, zaustavitev javnega potniškega prometa, zaprtje vrtcev, zaprtje državnih mej in zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti.

Starejše novice