Ustvarjeno dne
Tor, 7.7.2020 06:45
Nova ljubljanska banka je za vse tiste, ki se odpravljate na počitnice, pripravila uporabne nasvete, kako se pripraviti in odpotovati na oddih, da bo ta kar se da brezskrben. Za vas in vašo denarnico.

1. Previdno že pri rezervacijah

Pazljivo ravnanje z denarjem se začne že pred samim potovanjem. Če boste aranžmaje, prenočišča, letalske karte ali kaj drugega rezervirali oziroma plačevali prek spleta, to naredite pri uveljavljenih ponudnikih oziroma na spletnih straneh, za katere ste prepričani, da so varne. Občutljive podatke (npr. številko plačilne kartice) vtipkajte le prek šifrirane povezave – naslov URL se začne s https://. 

2. Razmislite, koliko gotovine res potrebujete

Odgovor je odvisen od destinacije, vašega sloga potovanja in tega, s koliko gotovine se počutite varne. V časih koronavirusa tudi na počitnicah NLB svetuje čim manj plačevanja z gotovino – kjer je le mogoče, raje plačujte s plačilnimi karticami.

3. Dvig gotovine na bankomatih v neevrskih državah

Ob dvigu gotovine na Hrvaškem ali v drugih neevrskih državah vam bankomat ponudi izbiro, da lokalno valuto dvignemo s konverzijo ali brez nje.

  • Dvig gotovine brez konverzije: bankomat za pretvorbo v evre uporabi menjalni tečaj kartične mreže, ki je praviloma najugodnejši, zato bomo za enak znesek kun v evrih plačali manj.
  • Dvig gotovine s konverzijo: dvignjeni znesek v kunah v evre pretvori banka lastnica bankomata po svojem menjalnem tečaju. Ti se med bankami razlikujejo, v primerjavi s tečaji kartične mreže pa so manj ugodni. Razlike med njimi pa so tolikšne, da pri dvigu s konverzijo lahko plačamo tudi 10 odstotkov več kot brez konverzije, opažajo uporabniki.

4. S seboj vzemite več kot eno kartico

Poleg kartice osebnega računa BA Maestro je s seboj dobro imeti tudi vsaj eno od mednarodnih plačilnih kartic z odloženim plačilom - Mastercard ali Visa.

5. Da vam ne zmanjka limita na kartici

Marsikomu se je že zgodilo, da zaradi porabljenega limita ni mogel plačati s kartico, čeprav je bil prepričan, da ga ima še dovolj. To se hitro zgodi tudi na počitnicah, ko kartico uporabljamo pogosteje kot po navadi, se posebej, če kartico uporabljamo za rezervacije hotelov ali za nakupe na obroke.

6. Mobilna denarnica poveča varnost plačilnih kartic

Možnost preklica kartice je močan varnostni element, s katerim lahko kadar koli, začasno ali trajno, preprečimo nadaljnjo uporabo kartice. V mobilni denarnici NLB Pay lahko to upravljate sami, za vsa plačila ali za posamezen način uporabe, in sicer za:

  • plačila v tujini,
  • plačila na spletu,
  • dvig gotovine na bankomatih.

7. Ob sebi imejte zanesljivega partnerja

Pri vsem planiranju počitnic ne pozabite na svoje zdravje. Na počitnicah se lahko zgodi marsikaj, zato je dobro skleniti tudi zdravstveno zavarovanje za tujino.

Še več podrobnosti o denarju na dopustu, si lahko preberete na strani Nove ljubljanske banke.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice