Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 30.11.2021 18:16
S 1. decembrom prihajajo novosti na področju cestninjenja. Tako bomo v prihodnje vozniki avtomobilov in motornih koles uporabljali elektronske vinjete.

Po uvedbi drugačnega načina cestninjenja za tovorna vozila, zdaj prihaja novost tudi za ostali promet. Tako bo s 1. decembrom mogoče kupiti letno e-vinjeto in polletno za motorna kolesa.

Tedenske in mesečne vinjete bodo vozniki do 31. januarja 2022 še naprej uporabljali v obliki nalepke.

1. februarjem 2022 pa se bodo nalepke poslovile, saj bo tudi tedensko in mesečno uporabo cestninskih cest mogoče plačati le z elektronsko vinjeto.

Kje kupiti novo vinjeto?

Elektronsko vinjeto lahko preprosto kupimo od doma, in sicer preko spletne trgovine. Postopek je hiter in enostaven. Možen je tudi nakup na prodajnih mestih Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji ali pri pooblaščenih prodajalcih e-vinjet.

V primeru nakupa na prodajnih mestih Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji, mora kupec podpisati obrazec za potrditev pravilnosti podatkov. S tem prevzame vso odgovornost za pravilnost vnesenih podatkov in za morebitne posledice nepravilnosti podatkov.

Vir: posnetek zaslona spletne strani DARS

Vrste in veljavnosti vinjet

Vinjete bodo trenutno na voljo za štiri različna obdobja. Po izteku veljavnosti e-vinjete si morate zagotoviti novo. Novost na tem področju je ta, da bo nova vinjeta veljala točno eno leto od nakupa.

  • Letna e-vinjeta: velja od dneva, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem letu.
  • Polletna e-vinjeta: velja od dneva, ki ga določi kupec, do konca istega dne čez šest mesecev. Polletna e-vinjeta je na voljo samo za prvi cestninski razred, torej za enosledna motorna vozila (motorna kolesa).
  • Mesečna e-vinjeta: velja od dneva, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem mesecu.
  • Tedenska e-vinjeta: velja sedem zaporednih dni od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec

Vse vrste elektronskih vinjet je možno kupiti tudi s kasnejšim začetkom njihove veljavnosti. To pomeni, da lahko prvi dan veljavnosti e-vinjete določite do največ 30 dni vnaprej. 

Kako kupiti e-vinjeto?

Veljavno elektronsko vinjeto ustreznega cestninskega razreda mora imeti ob vstopu na cestninsko cesto vsako motorno vozilo z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov.

»To pomeni, da mora biti e-vinjeta plačana preden zapeljete na avtocesto ali hitro cesto,« zapišejo na Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji.

V samo petih korakih pa lahko vinjeto kupite tudi od doma. Imeti morate bančno kartico, s katero je mogoče spletno plačevanje in veljaven elektronski naslov, ki je potreben za izdajo elektronskega izvoda računa in potrdila o nakupu elektronske vinjete.

Celoten postopek nakupa najdete tukaj.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji še pravi, da e-vinjeta v primeru nakupa s kreditno ali debetno kartico oziroma s pomočjo storitve PayPal lahko začne veljati takoj po opravljenem plačilu.

V primeru plačila po ponudbi z bančnim nakazilom je prvi možen dan veljavnosti e-vinjete štiri delovne dni od dneva izdelave ponudbe.

Naknadno spreminjanje podatkov

Ob nakupu elektronske vinjete je potrebno veliko pozornosti posvetiti vnosu podatkov. Po opravljenem nakupu je mogoče nekatere njene podatke sicer še spreminjati oziroma popravljati.

»Možnosti popravkov se razlikujejo glede na to, ali e-vinjeta še ne velja, ali pa je že začela veljati. V nobenem primeru pa ni mogoče spreminjati vrste kupljene e-vinjete in cestninskega razreda, za katerega je bila kupljena,« odgovarjajo na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji.

Za spremembo podatkov potrebujete registrsko številko vozila in ID številko e-vinjete, ki je vezana na to vozilo. To najdete na potrdilu o nakupu e-vinjete.

Vsako spremembo in pravilnost novih podatkov stranka potrdi s podpisom obrazca za potrditev podatkov oziroma s potrditvijo elektronskega obrazca v spletni trgovini. Dokler tega ne stori, sprememba ne more začeti veljati.

Elektronska vinjeta, ki še ne velja

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji še pravi, da za e-vinjeto, za katero je kupec ob nakupu elektronske vinjete določil dan začetka njene veljavnosti, ki ni enak dnevu njenega nakupa lahko še spremenimo nekatere podatke do začetka veljavnosti. 

Kadarkoli v tem času je možno poljubno spremeniti registrsko označbo, na katero je e-vinjeta vezana, mogoča pa je tudi sprememba datuma začetka njene veljavnosti.

E-vinjeta, ki že velja

Podatkov o elektronski vinjeti, ki jo je stranka kupila preko spletne trgovine in za katero je določila takojšnjo veljavnost, ni mogoče spreminjati.

»Če je bil nakup opravljen na prodajnem mestu Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji ali pooblaščenega prodajalca elektronskih vinjet, pa je v roku 15 minut od nakupa možno popraviti morebitne napake v registrski označbi.

Popravki so mogoči samo na tistem prodajnem mestu, na katerem so stranke e-vinjeto kupile. V primeru spletnega nakupa popravek podatkov o veljavnih e-vinjetah ni mogoč,« dodajajo na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji. 

Napačni podatki lahko povzročijo kršitev cestninske zakonodaje, za kar je predpisana globa v višini 300 oziroma 500 evrov.

Kaj je potrebno paziti?

  1. Vnesite pravilno državo registracije in registrsko označbo vozila, za katerega želite kupiti elektronsko vinjeto.
  2. Izberite pravilen cestninski razred, za katerega kupujete elektronsko vinjeto.
  3. Vnesite pravilen začetek veljavnosti elektronske vinjete. 

Po nakupu e-vinjete boste prejeli potrdilo o njenem nakupu, ki ga hranite do poteka njene veljavnosti, saj lahko služi kot dokazilo o pridobitvi e-vinjete.

Sicer pa brez skrbi, obstoječa letna vinjeta v obliki nalepke ostane veljavna do vključno 31. januarja 2022. Ob tem pa naj še opomnimo, da bodo cene vinjet ostale enake. 

Starejše novice