Vir: Facebook, UKC Ljubljana.
Profile picture for user rebeka krasovec Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Sob, 9.1.2021 18:24
Zaposleni v UKC Ljubljana so se razveselili wuhobrana, pripomočka za olajšano nošenje osebne zaščitne opreme.

Gre za skovanko besed "wuho", ki v narečju pomeni uho in “bran”, ker brani ušesa. Hkrati pa spominja na Wuhan, mesto, od koder izvira epidemija, pove vodja projekta Wuhobrani Sebastian Pleško. 

Namen trakov je lajšanje trpljenja ušes tisočerih zdravstvenih delavcev širom sveta po večurni nošnji zaščitnih mask.

Wuhobrane je zdravstvenim delavcem v UKC Ljubljana dostavil Jonas Žnidaršič, ki sodeluje pri projektu.

Vir: Facebook, UKC Ljubljana.

Kot je za decembrsko številko časopisa Interno (Interni časopis UKC Ljubljana) povedal Pleško, se je ideja v začetku marca razvila v Hong Kongu, konec aprila je ta ideja prišla tudi v Slovenijo, v skupino, ki se je takrat aktivno ukvarjala s 3D-printanjem zaščitnih vizirjev za zdravstvo pod okriljem Društva elektronikov Slovenije: "Maja smo nekaj trakov tudi naredili in razdelili v UKC Ljubljana, potem se je vse ustavilo. Jeseni, v času drugega vala epidemije, me je kontaktiral Jernej Kovač, ki je zaposlen v UKC Ljubljana in prosil, če bi lahko dobil kakšen ščitnik za ušesa."

Ideja o ščitnikih za ušesa se je hitro razširila in od takrat, na osmih različnih lokacijah po Sloveniji, printajo vsak dan. Porabili so že 12 kilogramov plastike in založili več kot 100 zdravstvenih zavodov širom Slovenije s preko 5000 wuhobrani.

Starejše novice