Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Sob, 25.6.2022 11:30
To so izsledki preiskave družbenega omrežja TikTok glede več domnevnih kršitev pravic potrošnikov. Kaj so ugotovili?

Evropska komisija in nacionalni potrošniški organi, povezani v Mrežo CPC, je zaključila obsežno preiskavo družbenega omrežja TikTok.

Kljub nekaj dobrodošlim izboljšavam politike TikToka, ostajajo nekatera zaskrbljujoča vprašanja nerešena, so izpostavili pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Preiskava se je začela zaradi očitkov o kršitvi zakonodaje varstva potrošnikov in varstva osebnih podatkov. TikTokova politika virtualnih valut naj bi bila nepoštena do uporabnikov.

So mladi potrošniki ustrezno zaščiteni pred zlorabami?

Zveza potrošnikov Slovenije in potrošniške organizacije izpostavljajo, da klavzula o avtorskih pravicah TikToka tej platformi še vedno daje zelo široko dovoljenje za uporabo vsebine, ki jo ustvarijo in objavijo njeni uporabniki.

Zaskrbljeni so tudi zaradi odsotnosti mehanizma, ki bi mlade potrošnike ob nakupu TikTikovih »virtualnih kovancev« zaščitil pred zlorabami vplivnežev.

Prav tako se TikTok ni zavezal, da bo prenehal s profiliranjem in ciljanjem na otroke s prilagojenim oglaševanjem.

Objava je rezultat procesa, ki se je začel februarja 2021, ko je Evropska potrošniška organizacija in 18 potrošniških organizacij po Evropi opozorilo oblasti na številne kršitve, s katerimi je TikTok ogrozil zlasti otroke in mladostnike, ki predstavljajo njegove osrednje uporabnike.

Nadzorovali bodo dejavnost družbenega omrežja

V začetku tega meseca so na Mrežo zaščite CPC z Evropske potrošniške organizacije naslovili pismo, v katerem so izrazili zaskrbljenost zaradi nedoseganja želenih rezultatov ter omejenega obsega in nejasnosti napovedanih sprememb politike TikToka.

Kot poudarjajo s Komisije in Mreže CPC, bodo v svojem sporočilu zaveze, ki jih je sprejel TikTok, zlasti preglednost oglasov, politika virtualnih izdelkov, zahtevale njihovo stalno pozornost.

TikTok se je na primer zavezal izboljšati preglednost trženja na svoji platformi, vendar je vpliv takšnih zavez na potrošnike zelo negotov, izpostavljajo.

Potrošniške organizacije tudi skrbi, da TikTok ne bo ustavil profiliranja in ciljanja otrok s prilagojenim oglaševanjem

V nasprotju z načeli oglaševanja otrokom

Kot poudarjajo, je to je v nasprotju s petimi načeli oglaševanja otrokom, ki so jih prejšnji teden sprejeli organi za varstvo podatkov in potrošnikov.

Zato ponovno pozivajo oblasti, naj pozorno spremljajo dejavnosti TikToka in sprejmejo nacionalne izvršilne ukrepe, če zaveze ne bodo izpolnjene.

Starejše novice