Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 20.11.2022 07:57
Tudi pri nas je začela veljati evropska uredba o zdravstvenem varstvu živali. Je ta že zaživela v praksi?

Evropski parlament in Svet Evropske Unije so 9. marca 2016 sprejeli uredbo o prenosljivih boleznih živali in spremembi ter določenih aktov na področju zdravja živali.

Uredba določa pravila glede obveznosti registracije, v veljavo pa je stopila konec avgusta.

Uredba hkrati daje možnost, da lahko države članice odobrijo odstopanja od te obveze v skladu s pogoji, določenimi z izvedbeno uredbo komisije o določitvi pravil za uporabo uredbe evropskega parlamenta in sveta o prenosljivih boleznih živali in o spremembi ter razveljavitvi določenih aktov na področju zdravja živali. 

Ljudje nezaupljivi

»Ljudje se tudi strašno bojijo, da bo to strošek. Registracija je to, da izpolniš formular, vnesejo te v register in si registriran. Kadar stroka potrebuje te podatke za manipuliranje oziroma za delo z boleznijo, je to to,« je za RTV Slovenija dejala Breda Hrovatin z Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Zdravstveno varstvo živali razlog za uvedbo uredbe

Glavni namen nove zakonodaje na področju zdravja živali je zagotavljanje visokih standardov zdravja živali in navsezadnje javnega zdravja v Evropski uniji.

Nova pravila prispevajo k dokončni vzpostavitvi notranjega trga in preprečevanju širjenja bolezni živali ter zagotavljajo ohranitev visokega zdravstvenega statusa živali. 

Nacionalni predpis še v pripravi

Iz Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so za Sobotainfo dejali, da pripravljajo nacionalni predpis.

S tem bodo izvzeli določene obrate iz zahteve za registracijo - reja perutnine, kuncev za lastno domačo porabo. Predpis bo prav tako določal največje dovoljeno število živali

Predpis naj bi bil pripravljen najkasneje do konca tega leta, dan bo tudi v javno razpravo.

»Podrobnosti - tudi o številu kokoši, ki jih bo možno posedovati brez registracije - še niso znane,« so še odgovorili. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice