Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 30.10.2020 17:04
Danes je najstrašnejši dan v letu, noč čarovnic. Prav iz tega razloga so se na Statističnem uradu Republike Slovenije malce poigrali in sestavili listo zanimivih statističnih podatkov.

Na Statističnem uradu Republike Slovenije navajajo, da je v Sloveniji kar 280 prebivalcev s priimkom Strah in 258 s priimkom Noč. Kar petim ženskam in 12 moškim je ime Krsta. Poleg tega se sedem Slovencev piše Trugar.

Kaj pa odgovor na hudomušno vprašanje državnih statistikov: »Kakšna je verjetnost, da gre Krsta Trugar na noč čarovnic v Britof?«

Pravijo, da je možnost nična, saj kljub temu da »v Sloveniji živi 17 prebival(cev)/k z imenom Krsta in sedem s priimkom Trugar, ni nikogar s kombinacijo tega imena.«

Bučar, Buč, Buče

Ker je z nočjo čarovnic povezano tudi zelo popularno rezanje buč, so se na statističnem uradu dotaknili tudi tega. Tako je z bučami povezan priimek Bučar, ki ga ima 841 prebivalcev Slovenije, medtem ko se Buč piše le 12 prebivalcev.

V občini Kozje v savinjski statistični regiji se nahaja tudi kraj Buče, v katerem živi 149 prebivalcev.

Z metlami, bučami in krstami ne bi smelo biti težav

Tisti, ki se bodo našemili v čarovnice in bodo potrebovali metlo, s tem ne bodo imeli težav, saj smo jih lani uvozili skoraj 160.000. Na drugi strani smo jih izvozili približno 13.000.

Kot že omenjeno, so z nočjo čarovnic povezane tudi izdolbene buče z izrezanimi odprtinami za oči in usta z gorečo svečo v notranjosti, ki jih postavimo na prag, okno ali balkon. Tako kot z metlami tudi z bučami ne bi smelo biti težav, saj smo lani pridelali 1973 ton buč za olje. Izvozili smo 364 ton buč, uvozili pa 582 ton.

Tistim, ki ob noči čarovnic dajejo prednost motivom groze in groba, pa bo morda koristil statistični podatek, da smo lani iz Slovenije izvozili skoraj 65.000 lesenih krst.

Starejše novice