Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 9.4.2023 13:39
Bi radi nekoliko višje temperature izkoristili za izlet po Sloveniji pa ne veste, kam bi se odpravili? Pripravili smo nekaj idej, kam se lahko odpravite in kaj si lahko ogledate.

Si želite na kratek pobeg? V Sloveniji lahko najdemo veliko čudovitih destinacij, kjer si lahko privoščite oddih od stresnega vsakdanjika. 

Velika planina in vijoličasti žafrani

Ena najbolj priljubljenih destinacij za izlet po Sloveniji je zagotovo Velika planina. Še posebej to velja spomladi, ko jo prekrijejo vijoličasti in beli žafrani.

Poleg žafranov lahko na Veliki planini najdemo tudi alpske zvončke, spomladansko reso in druge planinske cvetlice.

Na Veliko planino se lahko odpravimo z nihalko ali peš po označenih planinskih pešpoteh. Ogledamo si lahko tudi klopco ljubezni, ki velja za eno od osrednjih razglednih točk.

Privoščimo si lahko dolge sprehode. Navdušenci nad kolesarjenjem lahko izkoristijo tudi številne možnosti za gorsko kolesarjenje. Kmalu se bodo na Veliko planino vrnili tudi pastirji.

Pastirsko naselje je eno redkih ohranjenih naselij v Evropi in je prepoznano po tipični arhitekturi, ki je simbol Velike planine.

Kriška gora

Vsi, ki si želimo dan ali konec tedna preživeti aktivno, se lahko na izlet odpravimo tudi na Kriško goro, ki je priljubljena izletniška točka. Ime je dobila po vasi Križe, ki leži ob njenem vznožju.

Koča na Kriški gori nudi razgled na Gorenjsko ravnino in Julijske Alpe. Vidita se tudi Dobrča z Lešansko planino in Begunjščica.

V bližini koče je tudi vzletišče za jadralne padalce. V poletni sezoni je koča vedno odprta, v ostalih letnih časih pa ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Leta 2020 je bila koča razglašena za najboljšo planinsko postojanko.

Na poti na Kriško goro si lahko ogledamo tudi cerkev svetega Jožefa, ki je zanimiva predvsem zaradi renesančnega stropa iz leta 1689, ki so ga vanjo prenesli iz cerkvice svetega Jurija.

Arboretum Volčji Potok

Arboretum Volčji Potok je najbolj obiskan botanični park v Sloveniji. Sprehodimo se lahko po 85 hektarov velikem zemljišču, kjer je posejanih 3500 rastlin z vsega sveta.

Trenutno si lahko pri njih ogledamo narcise in prve tulipane pa tudi hijacinte, magnolije in okrasne češnje. V Arboretumu se lahko sprehodimo po označenih poteh, ki vodijo skozi blagodejne energetske točke.

Izlet v Arboretum je primeren za vso družino, saj imajo v parku veliko otroško igrišče ter razstave dinozavrov in kitov v naravni velikosti.

Vir: Facebook, Arboretum Volčji Potok

Kranjska Gora

Čeprav je Kranjska Gora znana predvsem kot priljubljena destinacija vseh, ki radi smučajo, pa jo lahko obiščemo tudi v drugih letnih časih.

V spomladanskih dneh si je dobro ogledati Zgornji in Spodnji Martuljkov slap ter slap Peričnik. Ogledamo si lahko tudi jezero Jasna in zelene vrelce v naravnem rezervatu Zelenci.

Odpravimo se lahko do lesenega razglednega stolpa, ki nudi razgled na okoliške hribe. Obiščemo lahko tudi dolino Tamar in se povzpnemo do slapu Nadiža.

Za vse tiste, ki si to želijo, se lahko v Kranjsko Goro odpravijo tudi s kolesom.

Vir: Facebook, Kranjska Gora

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice