Ustvarjeno dne
Pet, 30.4.2021 09:42
Precepljenost Evrope dveh hitrosti, Slovenija je med počasnejšimi.

Januarja je Evropska unija napovedala 70-odstotno precepljenost odraslega prebivalstva do poletja. Nato se je zalomilo z obljubljenimi dobavami cepiva, kontradiktornimi informacijami glede varnosti teh - je Astrazeneca primerna le za starejše ali mlajše? 

Nekaj tedenski piar pingpong je vzbudil precej dvoma v varnost cepiv in evropske regulatorje, svoj delež je prispeval tudi precejšnji odstotek tistih, ki se nikakor ne želijo cepiti.

Po štirih mesecih je le pet držav Evropske unije (Malta, Irska, Švedska, Finska in Portugalska) doseglo zastavljeni cilj 80-odstotne precepljene populacije starejše od 80 let do konca marca, medtem ko so cilj 80-odstotne precepljenosti zdravstvenih delavcev dosegle le štiri države, in sicer Estonija, Madžarska, Romunija in Španija.

Število cepljenj v Sloveniji močno niha, med 24. in 27. aprilom je po preglednici Covid-19 Sledilnika prvo cepivo prejelo 1492 Slovencev oziroma povprečno 373 ljudi na dan, ter 28 drugo dozo oziroma sedem na dan.

Ta številka se je znova dvignila 28. aprila, ko je bilo v enem dnevu cepljenih s prvo dozo 2232 posameznikov in 4427 posameznikov z drugo dozo. Povprečje zadnjih sedem dni je tako 3530 cepljenj s prvo dozo in 3293 z drugo dozo.

Prvi teden maja končno več cepljenj?

Minister za zdravje Janez Poklukar je po sestanku s cepilnimi centri na novinarski konferenci v sredo dejal, da se v prvem tednu maja pričakuje večja dobava cepiv in pospešeno razdeljevanje teh.

Predvidoma bo na voljo 9000 odmerkov cepiva Moderna, ki bo namenjeno drugemu odmerku, 69.000 cepiv AstraZenece, od katerih jih bo prav tako 9000 namenjenih drugemu odmerkov, 6000 cepiv proizvajalca Johnson & Johnson, ki je za zdaj edino cepivo s katerim se cepi enkrat, ter 56.000 cepiv prodizvajalca Pfizer-BioNTech.

Slednji do konca leta napovedujejo razvoj tabletke, s katero se bo zdravilo obolele s covid-19.

(Ne)obetajoče napovedi

Po poročanju bruseljskega portala Politico bo po trenutnem tempu cepljenja bo zastavljeni cilj 70-odstotne precepljenosti odraslega prebivalstva do konca poletja, ob nespremenjem tempu, dosegla približno polovica evropskih držav – Slovenije ni med njimi.

Slovenija bo morala podvojiti število cepljenj, če želimo konec epidemije jeseni (vir: zajem zaslona).
Projekcija odstotkov precepljene odrasle populacije Evropske unije do konca poletja, če se trendi cepljenj ne spremenijo (vir: Politico).

Še bolj zaskrbljujoča je projekcija datuma dosega cilja 70-odstotne precepljenosti odrasle populacije z nespremenjenim tempom cepljenja. 

Slovenija bi jo tako dosegla šele januarja 2022, kot ena najmanj uspešnih držav EU; slabše kaže le Slovaški, Latviji in Bolgariji. Kot je razvidno iz tabele, bi za dosego zastavljene precepljenosti do 22. septembra v Sloveniji morali podvojiti dnevno število cepljenj.

Povprečno število cepljenj na dan, potrebno število za dosego 70-odstotne precepljenosti do 22. septembra in datum kdaj bi države cilj ob nespremenjem cepilnem tempu dosegle (vir: Politico).

Starejše novice