Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Sob, 7.5.2022 08:00
Toplejši pomladni meseci so prinesli tudi nadloge. Med njimi so tudi klopi, ki so nevarni predvsem za naše štirinožne prijatelje.

Štirinožni kosmatinci lastnikom lepšajo vsakdan. Da so tudi dnevi naših hišnih ljubljenčkov kar se da lepi, pa je treba v toplejših mesecih poskrbeti tudi za ustrezno zaščito pred klopi. Za nasvete, katero obliko zaščite je najbolje izbrati, smo povprašali strokovnjakinjo.

Med katerimi zaščitnimi sredstvi sploh lahko izbiramo?

»Za učinkovito zaščito pred zunanjimi zajdavci so za pse na voljo kožni nanosi, ki učinkujejo en mesec. Druga možnost so ovratnice, ki zaščito nudijo od šest do osem mesecev. Vse več lastnikov se odloča za nakup žvečljivih tablet. Na tržišču so trenutno na voljo takšne, ki učinkujejo tri mesece, in takšne, ki zaščito nudijo od pet do šest tednov,« je za Ljubljanainfo povedala veterinarka Maša Šmigič.

Izpostavila je, da je treba ustrezno zaščitno sredstvo izbrati glede na pasmo, življenjski stil živali in okolico, v kateri se giblje. 

Kaj pa naravna sredstva za zaščito pred klopi? Šmigič odgovarja: »Naravna sredstva žal le redko nudijo ustrezno zaščito, ena od slabosti pa je tudi to, da jih je treba nanašati pogosteje.«

Kako izbrati ustrezno zaščito za svojega psa?

Če je pes zdrav in nima pridruženih bolezni se lahko brez težav odlocimo za tablete, priporočljive pa so predvsem, če ima določene težave s kožo ali pa je že kdaj imel neželeno reakcijo na kožni nanos, izpostavlja veterinarka.

Dodala je, da je v primeru, da je pes veliko v stiku z vodo, se pogosto kopa, boljša izbira tableta. 

Za mladičke veterinarji običajno priporočajo ampule (kožni nanos), čeprav so na tržišču tudi tablete, ki so varne tudi za uporabo pri mladih psih.

Sočasna uporaba dveh različnih sredstev nima smisla

Morda ste med branjem pomislili na to, da bi psa lahko zaščitili z več kot enim zaščitnim sredstvom. A pozor: »Če en preparat pri psu ne deluje, kot bi moral, torej ne nudi zadostne zaščite, naslednjič raje uporabite nekaj drugega. Uporaba dveh različnih sredstev hkrati ni smiselna.«

Zakaj so klopi za pse tako nevarni?

V času, ko so psi izpostavljeni klopom, je za zaščito pred njimi treba poskrbeti. Zakaj je to tako pomembno? 

»Pri nas so klopi zelo razširjeni zarad ugodnih klimatskih pogojev, zelo pogosto pa so okuženi - predvsem z bakterijama, ki povzročata boreliozo in anaplazmozo,« je poudarila veterinarka.

Dodala je: »Psi lahko razvijejo visoko vročino, so apatični, bruhajo imajo drisko, pojavi se lahko bolečina v sklepih in šepanje. Če opazimo kakršnekoli znake slabega počutja pri psu, ga je treba odpeljati na pregled k veterinarju.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice