Ustvarjeno dne
Tor, 9.2.2021 13:43
Ljubljanski policisti so predstavili rezultate obširne kriminalistične preiskave s področja ropov in vlomov v župnišča in delo policije na področju premoženjske kriminalitete.

PU Ljubljana je na današnji novinarski konferenci Policije predstavila obširno kriminalistično preiskavo s področja ropov in vlomov v župnišča. Na novinarski konferenci sta sodelovala Damjan Petrič, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, in Benjamin Franca, vodja Oddelka za premoženjsko kriminaliteto iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Damjan Petrič je sporočil, da je bilo konec lanskega in v začetku letošnjega leta zabeleženo večje število vlomov. Poteka temeljita kriminalistična preiskava.

Nasilni rop se končal z deset tisoč evri škode

Prvi rop se je zgodil 24. decembra v Višnji Gori, drugi pa 30. januarja v Rovtah pri Logatcu.

Pri obeh ropih so storilci prišli v bližino župnišča in vanj vlomili. Ker sta bila duhovnika v času ropa v objektu, so ju storilci s fizično silo napadli, nato pa oba zvezali. Uspelo jim je najti in odtujiti vrednejše predmete in denar.

Pri prvem ropu so odtujili nekaj sto evrov in predmetov, ki so bili v oškodovančevi lasti, pri drugem pa je bila škoda večja, in sicer deset tisoč evrov.

Eden izmed župnikov je bil pri ropu lažje poškodovan, oba pa močno prestrašena, saj so jima grozili in ju pretepali, da bi prišli do informacije, kje hranita želene predmete in denar.

Ko so storilci odšli, sta se rešila in poklicala na pomoč.

Prihod patrulj

30. januarja je v zgodnjih jutranjih urah na kraj zločina prišlo več patrulj, ena izmed patrulj pa je na poti opazila vozilo, ki je vozilo iz smeri Rovt pri Logatcu v času, ki je sovpadal s storitvijo kaznivega dejanja. Vozilo so že prej smatrali za sumljivo, zato so ga ustavili: v njem je bilo več oseb in predmetov, ki bi bili lahko župnikovi, zato so vseh pet oseb v vozilu prijeli.

Dokazali so, da je vseh pet osumljencev izvršilo kaznivo dejanje. Preiskovalna sodnica jim je odredila sodno pridržanje, kasneje pa pripor. Gre za osumljence, stare od 18 do 46 let, ki prihajajo z območja Novega mesta.

4. februarja so prijeli še šestega domnevnega storilca, ki je 24. decembra skupaj s storilcem, ki je že v priporu, in s trenutno še neidentificiranim storilcem vlomil v župnišče v Višnji Gori. Osumljenec šteje 24 let.

Štirje izmed njih so že bili pravnomočno obsojeni, eden pa je kaznivo dejanje storil na pogojni izpustitvi. Vsem grozi kazen od 3 do 15 let zapora.

Policijska preiskava poteka dalje: preiskujejo še najmanj pet vlomov, ki so bili izvršeni na ozemlju Slovenije.

Premoženjska kriminaliteta

Premoženjska kriminaliteta zajema različna kazniva dejanja zoper premoženje in predstavlja 70 odstotkov celotne kriminalitete.

Benjamin Franca je dejal, da predstavljajo vlomi v stanovanja drugo najpogostejše dejanje, ropi pa so glede na družbeno nevarnost najbolj nevarno izmed dejanj: najbolj prizadenejo državljane in zmanjšajo varnost v družbi. Botrujejo temu, da se državljani ne počutijo več varno v lastnih domovih.

Vlomi v župnišča

Dodal je, da naj bi se storilci specializirali glede na področje vlomov – leta 2016 so zaznali tovrstno obliko vlomov.

Storilci si pri tem izbirajo župnišča v odročnih krajih, kjer ni mnogo populacije, saj jim to zagotavlja uspešen pobeg. Izogibajo se stikov z oškodovanci, rop pa prilagodijo tako, da oseb takrat ni v objektu, saj jim to zagotavlja lažji pobeg. Sodobni storilci dajejo prednost denarju pred predmeti, saj je le-ta težje izsledljiv.

Tovrstna oblika ropa se lahko spremeni v rop s hujšimi posledicami, pri katerem je sama izvršitev povezana z nasiljem in grožnjami. V času ropa se ne pogovarjajo med seboj, da se ne izdajo, redko pa se zatečejo k strelnemu orožju.

Premoženjska kriminaliteta v času epidemije

Opazili so, da je v času epidemije manj kaznivih dejanj, povezanih z vlomov, vdorov in podobnim. Storilci vedo, da so ljudje pogosteje doma, otežen pa jim je tudi prehod med regijami.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice