Profile picture for user oglasniprispevek Oglasni prispevek
Ustvarjeno dne
Čet, 29.9.2022 14:03
Vrtanje lukenj v trde materiale je zelo zahteven postopek, poleg tega pa moramo za to izbrati tudi ustrezne stroje oziroma orodja. Najpogostejši način izdelovanja lukenj je kronsko vrtanje, pri katerem se uporabljajo zmogljivi kronski vrtalniki.

Za obdelavo betona uporabljamo najrazličnejša električna orodja, med katerimi so na primer tudi vibrator za beton, brusilnik za beton in kronski vrtalnik. Predvsem slednji je zelo uporaben, saj pogosto pride prav inštalaterjem vodovoda, monterjem centralnih in klimatskih naprav ali monterjem prezračevalnih sistemov.

Toda, kaj sploh je kronsko vrtanje in zakaj je tako posebno? Več o tem boste izvedeli v nadaljevanju. 

Kaj je kronsko vrtanje?

Še nedolgo nazaj so za izdelovanje lukenj v beton ali druge trše materiale uporabljali različne udarne naprave. Posledice takšnega načina vrtanja so bile pogoste poškodbe, hrup in veliko prahu ter druge nesnage. 

Odlična alternativa takšnemu načinu vrtanja lukenj je kronsko vrtanje. Kot že ime pove, gre za enega od načinov izdelave lukenj in odprtin najrazličnejših premerov. Njegova posebnost je ta, da se pri tem uporabljajo diamantne krone, zato boste pogosto zasledili tudi izraz diamantno vrtanje betona.

Za izdelavo luknje določenega premera je potrebno izbrati ustrezno veliko krono. Pri tem so vam na voljo krone v velikosti 38 mm pa vse tja do 600 mm ali več. Omejitveni dejavnik pri tem je seveda izbira kronskega vrtalnika. Manjši vrtalniki so primernejši za izdelavo manjših lukenj, luknje večjih premerov pa lahko izdelamo le z najzmogljivejšimi kronskimi vrtalniki. 

Kako poteka vrtanje s kronami?

Glavna funkcija kronskega vrtalnika je, da ustvarja dovolj velik vrtilni moment, zaradi česar se krona vrti in v beton zareže luknjo določenega premera. Glavna prednost takega načina vrtanja je, da ne prihaja do razpok in drugih poškodb, zato naknadna obnovitvena dela niso potrebna.

Poznamo dva osnovna tipa kronskega vrtanja, in sicer mokro kronsko vrtanje in suho kronsko vrtanje, pri katerih so na voljo tudi različni nastavki za nadzor vode in prahu. 

Obe tehniki vrtanja pa omogočata vrtanje v najtrše materiale, kot so beton, betonske plošče, opeka, bloki ali kamen. Še posebej pa je kronsko vrtanje pogost postopek pri nameščanju klimatskih naprav, vodovodnih cevi in prezračevalnih kanalov.

Prednosti kronskega vrtanja z mikro vibracijami

Eden od načinov kronskega vrtanja je tudi vrtanje z mikro vibracijami. Na ta način porabite manj energije in povečate hitrost vrtanja. 

Rezultat tega je natančno in učinkovito vrtanje lukenj do 132 mm, ne da bi pri tem povzročili poškodbe na materialu. Poleg tega pa je takšen način vrtanja tudi prijaznejši, saj se ustvarja bistveno manj vibracij, ki bi negativno vplivale na naše zdravje in splošno počutje.

Za kronsko vrtanje z mikro vibracijami je potrebno uporabiti ustrezen kronski vrtalnik. Danes je ponudba tovrstnih naprav zelo pestra, zato se pred nakupom temeljito pozanimajte o vseh različnih možnosti vrtanja, ki vam jih ponuja izbrano orodje.

Kronski vrtalnik Stark za suho vrtanje, do 2-krat višja produktivnost

Kronski vrtalnik Stark je še eno izmed električnih orodij blagovne znamke Perles, ki slovi po svoji inovativnosti, razvoju in najsodobnejših tehnologijah. 

Ta kronski vrtalnik vam omogoča izjemno hitro in natančno suho vrtanje do 132 mm velikih lukenj. Še posebej je primeren na tistih delih, kjer voda ni dovoljena, uporabite pa ga lahko za vrtanje v različne materiale, kot so beton, peščeno apno, opeka ali ploščice.

Pri vrtanju uporablja tehnologijo mikro vibracij. To pomeni, da za vrtanje porabi zelo malo energije, hkrati pa omogoča še vedno dovolj hitrosti vrtanja, s katero lahko brez težav izvrtate luknje različnih premerov.

Kronski vrtalnik Stark odlikuje moč 1600 W in frekvenca mikro udarcev od 20.000 do 38.000 udarcev na minuto z amplitudo 1,13-2,82 mm. Velja za najmočnejši in obenem najlažji kronski vrtalnik na trgu. Odlikuje ga ergonomski gumiran anti-vibracijski stranski ročaj, gumb za neprekinjeno delo in elektronika, ki omogoča zagon orodja brez sunkov. Delo z njim je zaradi tega enostavnejše, natančnejše in manj boleče.

S kronskim vrtalnikom Stark boste delo opravili še hitreje in učinkovitejše. To vam omogoča elektronsko stikalo z zvezno regulacijo za nastavitev vrtaljajev in s tem tudi hitrosti vrtanja. Na ta način boste brez težav izvrtali luknje najrazličnejših premerov do 132 mm, ne glede na to, kako trdi so materiali. 

Podobno kot vsa druga električna orodja Stark, tudi kronski vrtalnik odlikujeta vzdržljivost in vrhunska kakovost. Nikakor pa ne smemo spregledati tudi Perlesove inovativnosti, ki se že od nekdaj odraža v vseh njihovih električnih orodjih.

Starejše novice