Ustvarjeno dne
Pet, 2.10.2020 14:41
Jesen je poleg dežja prinesla tudi nižje temperature. Začenja se kurilna sezona, ki po podatkih ARSO v večini nižje ležečih območj traja v povprečju od 6 do 8 mesecev, v višje ležečih, gorskih območjih pa tudi do 11 mesecev.

Začetek, konec in trajanje kurilne sezone v Sloveniji določa Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO), in sicer se kurilna sezona se začne tretji dan, ko je zunanja temperatura ob 21. uri tri dni zapored nižja ali enaka 12 °C. Konec sezone gretja pa je tretji dan, ko je zunanja temperatura v prvi polovici leta ob 21. uri tri dni zapored višja ali enaka 12 °C.

Daljinsko ogrevanje v Ljubljani

Kot so nam sporočili iz Energetike Ljubljana, se uporabniki daljinskega ogrevanja v Ljubljani o začetku ogrevalne sezone odločajo sami, in sicer že od leta 1991 naprej. V praksi to pomeni, da se v primeru, da živijo v večstanovanjskih stavbah, obrnejo neposredno na njihovega upravnika in mu sporočijo, da jih zebe. Lahko pa se obrnejo tudi neposredno na Energetiko Ljubljana. Za priklope toplotnih postaj namreč skrbijo njihovi vzdrževalci. Energetika Ljubljana jih od 4.100 vzdržuje 700 in te lahko priklopimo sami, preostale pa morajo njihovi dejanski vzdrževalci, za kar prejmejo zahtevo s strani upravnikov.

»Priklopi se v tem času že povečujejo, zato lahko rečemo, da se je letošnja ogrevalna sezona v Ljubljani že začela,« še dodajajo.

Statistika začetka in konca ogrevalne sezone v sistemu daljinskega ogrevanja v Ljubljane za zadnjih 10 let:

Statistika začetka in konca ogrevalne sezone v sistemu daljinskega ogrevanja v Ljubljane za zadnjih 10 let

Kot je razvidno, se ogrevalna sezona v sistemu daljinskega ogrevanja v Ljubljani v povprečju začne v začetku oz. v prvi polovici oktobra in traja nekje do začetka oz. polovice maja.

V zadnjih desetih letih po statistiki izstopa predvsem leto 2014, ko se je ogrevalna sezona začela šele konec oktobra, in leto 2017, ko se je začela že sredi septembra. Po zaključku ogrevalne sezone pa izstopata predvsem zadnji dve leti, saj se je sezona ogrevanja zaključila šele povsem na koncu maja.

 Nadzor nad dimniki opravljajo licencirani dimnikarji

Dimnikarske storitve se izvaja na kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih napravah za kurilne naprave na trdno gorivo, kurilne naprave na kurilno olje in kurilne naprave na plin.

Dimnikarji na terenu opravljajo redni letni pregled, in sicer periodično zaradi ugotavljanja morebitnih nepravilnosti na obstoječih napravah, kot so poškodbe na napravah, nepravilnosti pri dovodu zraka ... 

Čiščenje kurilnih naprav

Čiščenje kurilnih naprav in z njo povezanih dimnih vodov se po podatkih GOV.SI opravlja zaradi odstranjevanja saj, katranskih in drugih oblog s površin naprav, ki pridejo v kontakt z dimnimi plini ali ostanki zgorevanja. Na ta način se zagotovi neoporečno obratovanje naprav, zagotovi se tudi požarna varnost in poveča varovanje okolja.

Roki čiščenj kurilnih naprav:

  • kurilne naprave na tekoča in plinasta goriva do 50 kW, ki redno obratujejo, je potrebno čistiti enkrat v kurilni sezoni,
  • male kurilne naprave na biomaso z manj kot 20% toplotnimi izgubami z  dimnimi plini, je potrebno čistiti dvakrat v kurilni sezoni in enkrat na leto opraviti letni pregled,
  • kurilne naprave na trdna goriva do 50 kW, ki imajo več kot 20% toplotnih izgub z dimnimi plini in redno obratujejo, je potrebno v primorskih občinah očistiti trikrat v kurilni sezoni, v drugih deli Slovenije pa štirikrat, s presledki najmanj dveh mesecev. Kurilna sezona je obdobje med 1. oktobrom tekočega leta in 31. majem naslednjega leta, za primorske občine od 1. novembra tekočega leta do 30. aprila naslednjega leta.
  • kurilne naprave na olje je potrebno očistiti enkrat na kurilno sezono, letni pregled opraviti enkrat na leto in opraviti 1 krat na leto meritve emisij dimnih plinov.
  • kurilne naprave na plin z atmosferskim gorilnikom je potrebno opraviti letni pregled in meritve emisij dimnih plinov pregledati enkrat na leto in čiščenje dimovodnih naprav po potrebi.
GOV.SI

Cene dimnikarskih storitev

Kot je zapisano na GOV.SI, zakon o dimnikarskih storitvah predvideva določanje zgolj maksimalnih dovoljenih cen, dejanske cene storitev pa so lahko predmet dogovora med dimnikarsko družbo in uporabnikom. Tako znaša najvišja dovoljena cena izvajanja dimnikarskih storitev 33,00 EUR brez davka na dodano vrednost na uro.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice