Boste povabili prijatelje in sorodnike, da izkoristijo turistične vavčerje in pridejo odkrivat glavno mesto?
Profile picture for user ljinfo Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Tor, 30.6.2020 10:55
O priljubljenosti in poznavanju prestolnice med Slovenci, njenih skritih kotičkih in še neizrabljenih potencialih z nekdanjim hotelirjem, predvsem pa velikim strokovnjakom za turizem, Bogdanom Lipovškom.

Se vam zdi, da je Ljubljana med Slovenci dovolj dobro poznana?

Menim, da žal premalo, kar se mi zdi velika škoda, saj je turistično atraktivna tudi za Slovence in ne zgolj tuje turiste. V Ljubljano večina ljudi prihaja iz poslovnih ali osebnih razlogov in manj z namenom obiska določenih kulturnih, zgodovinskih in drugih objektov. Večkrat se nam zdi »potovanje« v prestolnico celo odveč, kar priča o tem, kako slabo poznamo njene potenciale. 

Treba je sodelovati, različne ustanove se morajo povezati in privabiti domače goste v Ljubljano, je prepričan turistični strokovnjak Bogdan Lipovšek. Fotografija: Borut Krajnc

Kaj bi bilo po vašem mnenju dobro spremeniti, da bi Ljubljana pritegnila več domačih obiskovalcev?

Trenutno smo zaradi situacije pred izjemno priložnostjo. Slovenski turizem ima s turističnimi boni vsaj delno možnost, da si nekoliko opomore. Vendar je konkretno Ljubljana tu potisnjena na rob, saj bo zagotovo večino »vavčerjev« unovčenih na obali, v Kranjski Gori, v termah ... Za Ljubljano bi bilo zato ključno, da se hotelirji povežejo z zavodom Turizem Ljubljana ter raznimi kulturnimi institucijami in pripravijo pakete, ki bi pritegnili domače turiste.   

Torej so prav turistični paketi, ki jih je pripravil javni zavod Turizem Ljubljana, morda rešitev, da Ljubljana na novo zaživi?

Organiziran ogled Ljubljane, ki vključuje sprehod po mestnem jedru, obisk raznih galerij, muzejev, živalskega vrta, Hiše eksperimentov ... torej atraktiven vikend paket ogleda Ljubljane se mi zdi fantastična ponudba, vendar bi se tu ponudba morala, po mojem mnenju, nujno združiti s ponudniki nastanitev. 

Tako bi Ljubljana postala privlačna za družino iz oddaljenega mesta ali vasi, ki si sicer daljšega obiska ne more finančno privoščiti. Z znižanjem cen v hotelih bi lahko uživali v eni od luksuznih nastanitev in si nato ogledali Ljubljano po izbranem paketu, glede na njihove interese. Ključ do zmagovalnega integriranega paketa pa je seveda v povezovanju. 

In vendar se zdi, da je spustitev cen v turističnih nastanitvah trenutno povsem nepredstavljiva možnost.

Glede na to, da so hoteli v letih 2018 in 2019 v poletnih mesecih dosegali kar 90-odstotno zasedenost svojih kapacitet in, da se je ta številka sedaj drastično spustila na petnajst odstotkov, bo morala politika vodenja hotelov slediti povpraševanju in sedaj je res čas, da se hotelirji predramijo. 

V osemdesetih letih, ko smo pokušali vzdramiti slovenski turizem, sem imel priložnost sodelovanja z direktorjem marketinga iz St. Moritza. Srečanje s strokovnjakom je bilo nadvse intenzivno in informativno in odnesel sem pomembno lekcijo. Ko smo mu namreč rekli, da bi sami bili pripravljeni narediti marsikaj, vendar smo s financami omejeni, nam je odgovoril, da niti St. Moritz nima neomejenega budžeta in da je potrebno, takrat, ko je v igri malo denarja, še toliko več boljših idej. Vedno se najde pot.   

Kaj je prednost Ljubljane pred ostalimi slovenskimi mesti?

Naša prestolnica je pomembna že zaradi njene zgodovinske vloge. Je namreč osrednje stičišče slovenstva. In čeprav ne bi rad pomanjševal pomembnosti drugih slovenskih mest – Maribora, Celja, Kranja ... je izjemno pomembno, da kot narod poznamo svoje glavno mesto. 

Vedno bolj priljubljen turistični ogled mesta je vožnja z ladjico po Ljubljanici

V čem bi se lahko Ljubljana zgledovala po prestolnicah sosednjih držav, predvsem Zagrebu, Budimpešti in Dunaju, da bi privabila še več turistov, tudi domačih?

Vsa ta mesta imajo pravzaprav vse, kar ima tudi Ljubljana, le v nekoliko večjem obsegu. Imamo muzeje, gledališča, parke ... Imamo pravzaprav vse elemente, s katerimi lahko sestavimo čudovite vikend pakete, kot jih ponujajo druge evropske prestolnice.

Nekoč sem na razglednici, ki so jo turisti pustili na recepciji hotela, prebral, da se jim zdi Ljubljana najlepša možna kombinacija mesta med Prago in Benetkami. Ta pogled na Ljubljano, skozi oči turistov, se mi je močno vtisnil v spomin.  

To, kar je na Dunaju obisk Naschmarkta, je v Ljubljani obisk Plečnikove tržnice.

Koliko dni je vredno nameniti obisku Ljubljane?

Roko na srce, teden dni v Ljubljani je zelo težko zapolniti. Razen, če poleg same prestolnice v obisk vključite še ogled Ljubljanskega barja in okoliških mest - Vrhnike in Logatca, sta prav tako turistično zanimiva. Sicer pa menim, da je za sam obisk metropole dovolj, če si organizirate tridnevno potepanje, z dvema nočitvama.  

Vsaj obisk ene galerije? Foto: wikipedia

Nam zaupate svoj najljubši kotiček v Ljubljani in katera od atrakcij se vam zdi prepogosto spregledana?

Zagotovo čolnarjenje po Ljubljanici, ki odpira novo perspektivo na samo mesto. Opazovanje mesta je iz ladjice zares čudovito. In, če temu dodamo še odlično kulinarično ponudbo s slovenskim izborom vin in piva, potem je to doživetje zelo lepo zaokrožena, nepozabna izkušnja. Sicer pa Ljubljana zares ponuja mnogo. Za vse ljubitelje umetnosti je izjemnega pomena Narodna galerija, celo Ljubljančanom pogosto neznano pa je staro pokopališče Navje, na katerem najdete nagrobnike velikih slovenskih imen. 

Tudi Ljubljančanom nepoznano staro pokopališče na Navju. Foto: wikipedia

Kam bi peljali vašo družino, če bi se odločili bon unovčiti v Ljubljani?

Zagotovo bi si za nastanitev izbral hotel Cubo, ki na lepa sončna jutra ponuja postrežbo zajtrka v Tivoliju. Nato bi z vnuki obiskal živalski vrt in Prirodoslovni muzej Slovenije. Seveda ne bi manjkal niti sprehod po mestnem jedru in obisk tržnice. In že je zapolnjen vikend. Mislim, da je pomembnejše uživati v manj stvareh, kot pa tekati od ene znamenitosti k drugi. 

Ljubljanski živalski vrt je sestavni del obveznega ogleda za otroke. Foto: Ljubljanski živalski vrt

In kje ga zares boste?

Ne vem še čisto natančno, najverjetneje ga bom unovčil jeseni v enih od slovenskih term. Moram priznati, da mi je med slovenski pokrajinami Prekmurje izjemno ljubo. Četudi se mi zdi njihovo vino nekoliko presladko za moj okus, je v kombinaciji z mineralno vodo in odličnimi jedmi uživanje v pogledu na čudovite ravnice enostavno perfektno.    

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice