Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 9.8.2021 12:21
Celjski policisti so kazensko ovadili odgovorno osebo zavetišča za male živali v občini Šentjur zaradi ponarejanja listin in kar šestih primerov kaznivih dejanj mučenja živali. V zavetišču se opirajo na mnenje veterinarja, da je muca neozdravljivo bolna.

V Zavetišču Zonzani v bližini Šentjurja, kjer pogodbeno sodelujejo s 24 slovenskimi občinami, ne zanikajo odmevnega primera usmrtitve najdenega mačka v začetku junija, a dodajajo podrobnosti primera. Prejeli so klic o najdenem mačku v Majšperku in tja poslali svojega dežurnega sodelavca. »Ko je prišel na lokacijo in videl muca, je sporočil meni kot vodji zavetišča, da muc izgleda slabo in je v slabem stanju, da bi bilo dobro, če gre na veterino,« pravi vodja Zavetišča Zonzani Matic Lenko.

Obdukcija potrdila, da je bil muc v agoniji in evtanaziran z razlogom

Mačka so nato odpeljali neposredno na veterinarsko postajo v Šentjur, kjer ga je pregledal dežurni veterinar.

»Veterinarji so v svoji veterinarski presoji odločili, da je muc primeren za evtanazijo. Bilo je veliko polemik, da pač ni bil, ampak zdaj smo dobili rezultate obdukcije, ki kažejo na to, da je bil dejansko v agoniji in da je bil evtanaziran z razlogom,« pravi vodja Zavetišča Zonzani.

Matic Lenko, vodja Zavetišča Zonzani

Domnevne lastnice ni bilo v zavetišče

Ob mačjem aidsu naj bi veterinarji potrdili tudi odpoved ledvic in drugih notranjih organov. Domnevna lastnica, ki naj bi vzpostavila stik z nekaterimi organizacijami za zaščito živali, se v zavetišču ni oglasila, prav tako ne pri veterinarju, ki je odredil usmrtitev. Zavetišče Zonzani so že lani obravnavali šentjurski policisti.

»V lanskem letu smo s strani veterine, torej območne enote Celje, prejeli pisno prijavo zaradi suma večih kaznivih dejanj v zavetišču Zonzani. Dejansko smo pa potem na podlagi prijave začeli zbirati obvestila,« pravi pomočnik komandirja policijske postaje Šentjur Boštjan Kavc.

Boštjan Kavc, pomočnik komandirja Policijske postaje Šentjur

Neupravičene usmrtitve, neprimerni pogoji bivanja živali in neprimerna oskrba?

V zavetišču so nam potrdili, da so jih obiskali policisti, a ovadb za zdaj ne želijo komentirati. Zoper isto zavetišče je bilo v preteklosti podanih že več prijav. »Prijave so se nanašale konkretno na neupravičene usmrtitve, neprimerne pogoje bivanja živali, na neprimerno veterinarsko in ostalo oskrbo ter preprečitev možnosti pridobitve podatkov, ki spadajo med informacije javnega značaja,« nam je po telefonu povedala vodja celjskega zavetišča Mačja hiša Helena Jovanovič Hacin.

Prijave zaradi boja za občinski denar za nova zavetišča?

V ozadju prijav naj bi bil tudi boj za denar občin namenjen za zapuščene živali. Vsaj dve nevladni organizaciji, ki sta opozarjali na domnevne nepravilnosti v zavetišču Zonzani, namreč tudi sami načrtujeta vzpostavitev lastnega zavetišča. Policija je svoje ugotovitve in ovadbe že predala tožilstvu.

»Dejansko je prišlo do izvršitve 21 kaznivih dejanj posebnih primerov ponarejanja listin in šestih kaznivih dejanj mučenja živali. Celotno zadevo smo, ko smo zaključili preiskavo, odstopili okrožnemu državnemu tožilstvu v Celje,« pravi pomočnik šentjurskega komandirja Boštjan Kavc.

Večinoma naj bi šlo prav za nepravilnosti pri usmrtitvah psov in mačk. Za tovrstna kazniva dejanja pa je zagrožena zaporna kazen od treh do petih let.

Starejše novice