Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 8.7.2021 11:19
Zdravnica Eva Grilc je danes razkrila, da je bilo v Lloret de Maru 334 maturantov, od tega je po novejših podatkih vsaj 58 okuženih s koronavirusom.

Med dolenjskimi dijaki, ki so se v soboto vrnili z maturantskega izleta v Španiji, so do zdaj potrdili 58 okužb z novim koronavirusom. Vseh 334 dijakov je v karanteni, podatkov o tem, ali so okuženi z različico delta, pa za zdaj še nimajo, je v izjavi za medije povedala epidemiologinja Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Iz španskega letovišča Lloret de Mar so se dijaki in nekaj spremljevalcev vrnili v soboto. Nacionalni inptitut za javno zdravje je z dolenjske območne enote dobil obvestilo, da jih je bilo nekaj pozitivnih na hitrih testih. Rezultate so nato preverili še s PCR testi in do zdaj potrdili skupno 58 okužb. Grilčeva je ob tem opozorila, da lahko zboli še kdo.

Kaj se je zgodilo z maturanti? 

Kot visoko tvegane stike je Nacionalni inštitut za javno zdravje vse dijake napotil v karanteno. Če bodo opazili simptome, se bodo z zdravnikom dogovorili za testiranje.

Rezultati analize, ali so se dijaki okužili s koronavirusno različico delta, še niso znani, po besedah epidemiologinje jih lahko pričakujemo v prihodnjih dneh. Obstaja pa verjetnost, da gre ravno za to različico, ki je v Španiji precej prisotna.

Za zdaj tudi nimajo podatka, ali je bil kdo od udeležencev maturantskega izleta cepljen. Ocenjujejo, da gre porast koronavirusnih okužb v Sloveniji v zadnjih dneh pripisati tej skupini, situacijo pa bodo spremljali še naprej, je napovedala Grilčeva.

Kot je še dejala Grilčeva, so bili med skupino dijakov iz Dolenjske tudi dva ali trije dijaki iz celjskega območja ter eden iz Murske Sobote.

V Slovenijo se vrača nova skupina maturantov

Kot je razvidno iz spletne strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so bili s danes strani organizatorja predmetnega dogodka obveščeni, da se iz Španije vrača nova skupina maturantov, ki prihaja z Gorenjske.

Predviden prihod je jutri, 08. julija, zjutraj. Organizator je sporočil tudi, da je 231 udeležencev včeraj, 06. julija, zvečer opravilo test, vsi rezultati so bili negativni. 87 udeležencev testiranja ni opravilo.

Po inštituta informacijah se skupina vrača iz Katalonije, ki je uvrščena na oranžni seznam, kar pomeni, da udeleženci v Slovenijo lahko vstopijo brez napotitve v karanteno na domu, če predložijo negativni test PCR ali HAGT, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Starejše novice