Foto: Bobo
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pet, 17.9.2021 15:25
Pred državnim zborom jo je v sredinih protestih skupil fotograf Tone Stojko. Pravi, da je policist vanj sprožil solzivec.

V izgredih, v katere se je v sredo sprevrgel protest pred državnim zborom, je bil poškodovan tudi fotograf Tone Stojko. Pravi, da je policist vanj namerno sprožil solzivec

Ljubljanski policisti v odzivu na dogodek pojasnjujejo, da je policija javni shod, na katerem je bil množično kršen javni red in mir, razpustila.

Poleg razpustitve shoda je policija večkrat tudi pozvala množico, da zapusti kraj, kar velja za vse prisotne na kraju. Prav tako so bili prisotni opozorjeni, da se bo uporaba prisilnih sredstev stopnjevala, če ukazov, da se razidejo in prenehajo s kršitvami, ne bodo upoštevali, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana

Pozivi niso bili upoštevani 

Ker več oseb ni upoštevalo teh ukazov, so bila uporabljena tudi plinska sredstva, med drugim tudi razpršilo, ki je v tekoči obliki in so ga policisti uporabili zoper več oseb naenkrat.

Prav z namenom, da je kršiteljem dana možnost, da prenehajo s kršitvami in da se vse osebe, ki so se tam znašle naključno in niso del množice, ki krši javni red in mir, lahko razidejo, se pri tovrstni uporabi prisilnih sredstev večkrat ponovi ukaz, naj se razidejo in kaj sledi, če tega ne bodo upoštevali, izpostavljajo ljubljanski policisti.

»Treba je razumeti, da pri ukrepanju zoper množico ni mogoče preverjati prav vsakega posameznika, kakšen je njegov namen zadrževanja na kraju,« sporočajo ljubljanski policisti.

Dodali so, da se po vsaki uporabi prisilnih sredstev pa se tudi preverja, ali so bila uporabljena strokovno in zakonito. Vsak, ki je v kakršnemkoli postopku s policisti, pa ima tudi možnost uporabiti vsa zakonita pravna sredstva.

Spoštljiv odnos z novinarji

»Stiki policistov z novinarji so bili v vseh dosedanjih kontaktih vedno spoštljivi in strokovni, prav tako pa niso policisti nikoli preprečevali opravljanja novinarskega poklica,« so zapisali s Policijske uprava Ljubljana. 

Če policist v podobnih situacijah prepozna, da gre za novinarja že na prvi pogled, jih le opozori na lastno varnost ter da se pri opravljanju svojega dela umaknejo na varno razdaljo in tako omogočijo uspešno interveniranje policistov.

Ne glede na dogodek si bodo v policiji še naprej prizadevali za korektno sodelovanje z novinarji, fotoreporterji in snemalci, trdijo ljubljanski policisti. 

Starejše novice