Ustvarjeno dne
Čet, 11.2.2021 06:00
NLB na Čopovi  v Ljubljani, v prostoru stare bančne dvorane Mestne hranilnice ljubljanske, odpira prvi Muzej bančništva v Sloveniji. Muzej bančništva Slovenije, poimenovan Bankarium, bo predstavil bančno dediščino na Slovenskem od leta 1820 do danes.

Po multimedijskem uvodu v bančništvo bo predstavljena 200 letna zgodovina bančnih institucij na našem ozemlju, denarne valute, ki so bile v tem obdobju v veljavi ter ključne osebe slovenskega bančništva.

V drugem delu muzeja bodo prikazane tipične bančne prakse. Obiskovalci bodo lahko pokukali v ozadje bančnih okenc v času secesije, socializma in danes. Vstopili bodo lahko v še do pred kratkim delujoč bančni trezor, si ogledali sefe, notranjost bankomata in se potopili v svet virtualne resničnosti bančne digitalne transformacije.

Osrednji del muzejskega prostora bo namenjen finančnemu opismenjevanju mladine in odraslih. V t. i. finančnem labirintu bodo obiskovalci spoznali osnove finančnega trga in delovanja bank ter se na igriv način spoznali s pravili upravljanja osebnih financ.

Otvoritev Bankariuma, Muzeja bančništva Slovenije, NLB planira za letošnjo pomlad.

Kakšen je namen muzeja?

Naš namen je, da muzej skozi zgodovino prikaže razvoj in prepletenost bančnih praks z vsakdanjim življenjem ter predstaviti bančništvo kot osrednje gonilo gospodarskega razvoja, pojasnjujejo v naši največji banki. 

Obiskovalci se bodo lahko ustavili tudi v muzejski trgovini, kjer jim bodo na voljo izdelki povezani z denarjem kot so različne denarnice, hranilniki in podobno, ki bodo plod slovenskih podjetnikov – slednjim bomo namreč ponudili prostor na naših prodajnih policah znotraj projekta Okvir pomoči.

Imeli bodo stalno postavitvijo in občasne razstave. Muzej pa bo odprt za vse, tako za splošno kot strokovno javnost, za vse, ki jih zanimajo denar, banke in finance. Poleg tega pa kot pravijo v NLB, računamo tudi na obisk šol, saj bodo otrokom in mladini ponudili prilagojen program finančnega opismenjevanja.

Gradbena dela

NLB v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine trenutno izvaja restavratorska dela secesijske notranjosti (stavbno pohištvo, štukature, tlaki), sledi pa še celovito restavriranje vhodnega portala.

V zaključni fazi je ureditev dvigala za gibalno ovirane osebe, ki bo zaradi ohranitve varovane dediščine obiskovalce vodilo iz službenega vhoda.

Prenavljajo tudi vse elektro in strojne inštalacije, da bo moč zagotoviti take klimatske pogoje, ki so potrebni za ohranjanje kulturne dediščine.

V delavnicah pa že nastajajo panoji, grafika in predvsem multimedijske rešitve, saj bi radi naredili sodoben in zanimiv muzej tudi za mlajše in bolj digitalno usmerjene obiskovalce.

O muzeju - Bankarium

Muzej, ki nastaja pod okriljem NLB, bo vsem, predstavil bančno dediščino na Slovenskem od leta 1820 do danes. Razstava se bo začela z multimedijskim uvodom v bančništvo, kjer boste lahko spoznali, kako se je vse skupaj začelo .Multimedijski uvod vas bo popeljal skozi šest obdobji razvoja denarja in bančništva po svetu in pripeljal v čas, ko se bančništvo. 

Zavod NLB Kulturna dediščina

NLB ima v lasti bogato kulturno dediščino. V preteklosti so z rednim odkupovanjem del podpirali produkcijo, razvoj in promocijo slovenske likovne umetnosti ter tako ustvarili obsežno Umetniško zbirko slovenske likovne umetnosti 20. in 21. stoletja. Ohranili so številne z denarjem, bančništvom in bančnimi praksami povezane predmete ter s tem ustvarili za Slovenijo edinstveno bančno Muzejsko zbirko. Obe zbirki je Ministrstvo RS za kulturo, zaradi izjemnega pomena za državo, v letu 2018 razglasilo za nacionalno bogastvo Republike Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice