Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 29.5.2023 14:00
Na Hrvaškem se govori o dvigu davkov na nepremičnine, katerih lastniki so tudi marsikateri Slovenci.

N1 poroča o davčni reformi, ki bi na Hrvaškem dvignila zgornjo mejo obdavčitve počitniških hiš, kar utegne vplivati tudi na tiste Slovence, ki so lastniki tamkajšnjih nepremičnin, namenjenih počitnikovanju.

Omenja se celo poseben davek za lastnike iz tujine.

Kot poroča hrvaški N1, se obeta sprememba razpona davka za počitniške hiše. Trenutno lokalne enote oziroma občine določajo davek med 0,66 in 1,99 evra na kvadratni meter uporabne površine, po novem pa se bo razpon gibal med 0,60 in pet evri.

Pričakovati je, da bo večina lokalnih enot davek zvišala do najvišjega možnega zneska, kar bi lahko lastnike počitniških hišic in apartmajev občutno udarilo po žepu, še dodajajo pri N1

Kaj se torej opredeljujejo kot počitniška hiša oziroma kdo naj bi bil z novo uredbo obdavčen več? 

Zakon o lokalnih davkih za počitniško hišo šteje vsak objekt, del stavbe ali stanovanje, ki se uporablja le občasno ali sezonsko.

Status počitniške hiše je tako odvisen od tega, ali je ta v uporabi sezonsko ali pa služi drugim namenom.

Vendar pa kot počitniška hiša ne šteje nepremičnina, ki se uporablja celo leto, ne glede na to, ali v njej biva lastnik, ali jo ta oddaja v stalni najem, opozarja N1. Za počitniško hišo prav tako ne velja tista nepremičnina, ki je primerna za bivanje in ni v uporabi.

Kdaj pričakovati davčne novosti?

Mediji na Hrvaškem napovedujejo, da naj bi davčne novosti veljale že naslednje leto, a nepremičninski strokovnjaki sprememb tako hitro še ne pričakujejo.

Nova reforma pa bo seveda vplivala na Slovence, ki so od leta 2013 na Hrvaškem kupili 9439 nepremičnin. Med temi so večinoma počitniški objekti, stanovanja in apartmaj. 

Da prihaja sprememba, pravi tudi direktor ljubljanske agencije D5 ING Damjan Damjanovič, ki poudarja, naj se s skokom davka ne obremenjujemo, dokler ne bo jasno, kakšne bodo konkretne spremembe.

Kako se bodo spremembe, ki se obetajo na Hrvaškem, odražale v praksi, kaže počitniška hišica, ki ima petdeset kvadratov površine.

Lastnik takšne nepremičnine zdaj plača najmanj 33 in največ 100 evrov davka na leto. Višina je odvisna od odločitve posamezne občine, ki davek določa med 0,66 in 1,99 evri na kvadrat uporabne površine.

Po novem bi lastnik iste nepremičnine za davek lahko plačeval med 30 in 250 evri, saj naj bi bil nov razpon postavljen med 0,60 in pet evri.

Za vikend ali stanovanje, ki je veliko trideset kvadratnih metrov, najvišji davek zdaj znaša slabih 60 evrov in bi se po novem gibal okoli 150 evrov.

Najvišji davek za lastnike večjih nepremičnin, denimo stanovanja, ki je veliko sedemdeset kvadratnih metrov, trenutno znaša 140 evrov, po novem pa bi ta skočil na 350 evrov.

Tujci obdavčeni bolj?

Za zdaj kaže, da bodo tujci s počitniškimi hiškami in nepremičninami obremenjeni še bolj kot domačini. Damjanovič ob tem poudarja: »Je pa treba povedati, da ni jasno, kako bi tujce bremenili, saj pravno gledano zadeva ne drži. Najti bodo morali način, kako tujce obdavčiti drugače kot domačine.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice