Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 15.7.2021 12:24
Pod drobnogled so postavili osem hladilnih torb iz trde plastike, ki jih je mogoče polniti z 12-voltno vtičnico v avtomobilu. Ugotovitve? Velike škatle, ki ne delajo čudežev.

Za hladilne torbe so pri Zvezi potrošnikov Slovenije odšteli med 60 in 140 evri. Kot najboljši sta se odrezali najdražji torbi, ostale so slabšo oceno prejele predvsem zaradi nižje izolativnosti. 

Kako izbrati dobro hladilno torbo?

Ključni lastnosti sta izolativnost in hlajenje. Na testu je med modeli, ki so naprodaj v Sloveniji, najboljšo skupno oceno prejel izdelek, ki je praktičen za uporabo in je zelo dober tako pri hlajenju kot pri izolaciji, sledil mu je izdelek, ki je bil sicer slabši pri hlajenju, a je pri izolaciji držal korak z zmagovalcem.

»Hladijo vse, a ne enako. Razlike med posameznimi modeli so bile občutne že po eni uri,« je poudaril Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Na testu pa proti pričakovanjem niso uspeli potrditi, da večja moč pomeni tudi boljše hlajenje, zato Okorn opozarja:

»Pred polnjenjem hladilne torbe je vsekakor pametno čim bolj ohladiti vsebino, drugače hladilna enota v kratkem času ne bo opravila prav veliko dela.«

Učinkovitost hladilne torbe je neodvisna od njenih zunanjih lastnosti, zato naj bodo uporabniki pri odločanju o nakupu na podlagi vidnih specifikacij pozorni na to, kako enostavno je odpiranje torbe in kako visoka je - svoje pijače namreč ne boste mogli ohladiti, če v hladilni torbi ne bo prostora zanjo.

Brez hladilnih vložkov ne bo šlo

Načeloma velja, da večji hladilni vložki oziroma pingvini oddajajo več hladu dlje časa, a na Zvezi potrošnikov opozarjajo, da zaradi omejenega prostora hladilne torbe z velikostjo pingvinov vendarle ni treba pretiravati.

Pri vseh testiranih vzorcih pingvinov se je njihova temperatura po določenem času strmo dvignila, kar pomeni, da je takrat vložek nehal oddajati hlad in postal le eden izmed predmetov v hladilni torbi. A razlika je v tem, kako hitro pri različnih vložkih do tega pride. 

Hladilnemu vložku z najvišjo oceno uspe hladiti skoraj deset ur in pol, večini pa od šest do osem ur. Tisti najslabši pa svojo moč izgubijo že po dveh urah.

Z majhnimi triki bo hlajenje dolgotrajnejše

Ker je vgrajeni hladilnik namenjen vzdrževanju temperature, poskušajte torbo že pred začetkom uporabe ohladiti s hladilnimi vložki, med uporabo pa vanjo odlagajte ohlajeno hrano in pijačo - ti sta lahko dober nadomestek hladilnih vložkov. Tudi odlaganje torbe v senci bo njeno vsebino obdržalo hladno nekoliko dlje časa, kot če bi jo pustili na soncu.

Starejše novice