Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 20.7.2021 15:39
Organizatorji prireditev bodo z aplikacijo anonimno spremljali upoštevanje pogoja PCT pri svojih obiskovalcih.

Minister Janez Poklukar je napovedal spremembe pri spremljanju upoštevanja pogoja PCT na javnih prireditvah. Kot je dejal, si želijo, da se prireditev vsi udeležijo varno in ostanejo zdravi tudi po njihovem koncu.

Ministrstvo in Nacionalni inštitut za javno zdravje zato pripravljata posebno orodje, ki bo organizatorjem omogočilo anonimno spremljanje pogoja PCT pri obiskovalcih.

Kot je dejal minister za zdravje Janez Poklukar na današnji vladni novinarski konferenci, so v zadnjih dneh priča več dogodkom, ob kateri so ugotavljali, da je treba bolje spremljati upoštevanje pogojev PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani). Ta je sedaj pogoj za uporabo nekaterih storitev, a organizatorji doslej tega niso bilo dolžni preverjati.

»Želimo si, da si vsi udeleženci javnih prireditev teh udeležijo varno in ostanejo zdravi tudi po koncu, in da slučajno ne bi, tako kot je pred letom in pol, kakšna nogometna tekma postala žarišče prenosa ali izvora epidemije,« je dejal Poklukar.

Ministrstvo za zdravje bo zato, kot je napovedal, v prihodnjih dneh pripravilo spremembe, ki bodo dale podlago za izvajanje pogoja PCT na javnih prireditvah oziroma v širšem družbenem življenju.

Da organizatorjem javnih prireditev to olajšajo, skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravljajo posebno orodje. Že v prihodnjih dneh bo za informacijski sistem android tako na voljo aplikacija, s katero bodo lahko »anonimno spremljali upoštevanje pogoja PCT pri svojih obiskovalcih«, je napovedal minister.

Starejše novice