Foto: Univerza v Ljubljani
Ustvarjeno dne
Tor, 17.11.2020 13:43
Danes je svetovni dan študentov. Ob tej priložnosti je SURS objavil zanimive podatke o slovenskih študentih. Podatki kažejo, da pri študentih prevladuje ženski spol, največ pa jih je vpisanih v visokošolsko univerzitetno izobraževanje.

17. november je za mednarodni dan študentov razglasil Mednarodni študentski svet v Londonu leta 1941 – v spomin na nacistično okupacijo prostorov praške univerze in na več kot 1200 študentov, deportiranih v letu 1939 v koncentracijska taborišča, ter na takrat ubite študente, poroča SURS in dodaja:

"Mednarodni dan študentov je danes simbol študentov in njihovih prizadevanj za spoštovanje človekovih pravic, demokratično družbo in njihovega boja proti diskriminaciji ter njihovih prizadevanj za boljšo prihodnost mladih."
 

Največ študentov je vpisanih v visokošolsko univerzitetno izobraževanje

Največ študentov in študentk je bilo v lanskem študijskem letu vpisanih v visokošolsko univerzitetno (29 odstotkov) in visokošolsko strokovno (26 odstotkov) izobraževanje, najmanj pa jih je bilo vpisanih v enovito magistrsko (6 odstotkov) in doktorsko izobraževanje (4 odstotkov), poroča SURS.

Vir: SURS

Študentk je več in izbirajo druga študijska področja kot študenti

V lanskem študijskem letu je bilo na fakultete vpisanih 32.800 ali 43 odstotkov študentov in približno 44.000 ali 57 odstotkov študentk, poroča SURS in dodaja, da študentke praviloma izbirajo druga študijska področja kot študenti:

Delež študentk je bil največji na področju »Izobraževalne znanosti in izobraževanje učiteljev«, drugi največji pa na področju »Zdravstvo in socialna varnost«.

Delež moških študentov je bil največji na področju »Informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT)«, drugi največji pa na področju »Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo«.

Bolj enakomerno so bile študentke in študenti zastopani na področju »Naravoslovje, matematika in statistika« ter na področju »Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve«.

Povprečna starost pri zaključku študija

Povprečna starost vseh študentov in študentk, ki so zaključili s svojim trenutnim programom, je bila lani dobrih 27 let. Pričakovano najnižja je bila pri diplomantih visokošolskega univerzitetnega izobraževanja (24,1 leta), najvišja pa pri diplomantih doktorskega izobraževanja, in sicer v povprečju 37,4 leta.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice