Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 23.2.2023 12:07
Se izdelkom iz druge roke izogibate v strahu, da bi šlo kaj narobe? Tu so nasveti za vas.

Nakup rabljenega blaga, pa naj gre za oblačila, pohištvo, tehnološko opremo ali avto, je dobrodošel z več vidikov: gre za potezo, ki je ekološka, spodbuja krožno gospodarstvo in preprečuje kopičenje vedno novih reči, ob tem pa še prihranimo kar nekaj denarja.

Toda pri nakupu rabljenega blaga lahko potrošniki naletijo na težave, kot so napake, okvare ali drugi problemi, s katerimi ob nakupu niso bili seznanjeni. Nekateri se rabljenih izdelkov prav zaradi tega izogibajo.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so zato pripravili nekaj napotkov, s katerimi boste zmanjšali tveganje ob nakupovanju iz druge roke in se naučili, na kaj morate biti ob tem pozorni.

Za začetek opozarjajo, da so vaše pravice odvisne od tega, ali ste izdelke kupili pri prodajalcu ali pri posamezniku.

Če ste rabljen izdelek kupili pri posamezniku, potem za vas veljajo splošna pravila po obligacijskem zakoniku, ki pa za kupca niso tako ugodna kot pravila o varstvu potrošnikov.

Ravno tako se morebitne težave lahko rešujejo le po sodni poti, če se prodajalec in kupec ne moreta dogovoriti, saj tržni inšpektorat v takšnih primerih nima pristojnosti.

Če pa ste izdelek kupili pri trgovcu, ste zaščiteni s predpisi o varstvu potrošnikov, ki vam pomagajo zaščititi vaše interese tudi pri nakupu rabljenega blaga, poleg tega pa se ob morebitni težavah lahko obrnete tudi na Tržni inšpektorat Republike Slovenije.

Katere pravice imate kot potrošnik?

Prva pravica, ki jo ima potrošnik, je pravica do informacij. To pomeni, da mora prodajalec potrošnika obvestiti o vseh pomembnih lastnostih izdelka, vključno z morebitnimi napakami ali pomanjkljivostmi. Če prodajalec ne razkrije vseh informacij o izdelku, potrošnik morda ne bo mogel sprejeti informirane odločitve o nakupu.

Druga pravica je pravica do reklamacije. Če potrošnik ugotovi, da ima izdelek napako ali pomanjkljivost, lahko uveljavlja zahtevke zaradi neskladnosti s prodajno pogodbo.

Jamčevalni zahtevki so odvisni od datuma nakupa, po novem zakonu o varstvu potrošnikov pa tudi pri rabljenih izdelkih velja, da potrošnik lahko najprej zahteva vzpostavitev skladnosti: to je popravilo ali zamenjava za nov izdelek.

Prodajalec mora napako odpraviti v 30 dneh, v nasprotnem primeru lahko potrošnik zahteva sorazmerno znižanje kupnine ali vrne izdelek in zahteva vračilo celotne kupnine.

Ob tem pa je pomembno, da potrošnik reklamacijo vloži v roku dveh mesecev po odkritju napake in v zakonsko določenem roku po dobavi.

Roki so odvisni od dneva sklenitve prodajne pogodbe, in sicer:

  • v enem letu (za izdelke, kupljene do 25. januarja 2023) ali v
  • v dveh letih (za izdelke, kupljene od 26. januarja 2023 dalje). POZOR: prodajalec lahko v pogodbi ali splošnih pogojih postavi krajši rok, vendar ne krajšega od enega leta).

Garancija ni več obvezna

Prejšnji zakon o varstvu potrošnikov je določal obvezno enomesečno garancijo za cestna motorna vozila, priklopna vozila in vozila s pomožnim motorjem.

Če pa ste rabljen izdelek kupili od 26. januarja 2023 dalje, omenjena garancija ni več obvezna, kljub temu pa lahko pa garant še vedno da prostovoljno garancijo za rabljene izdelke.

Pri nakupu rabljenega blaga je zato pomembno izbrati zanesljivega prodajalca, ki ima izkušnje pri prodaji rabljenega blaga. Pred nakupom je priporočljivo preveriti mnenja drugih kupcev in preveriti, ali je prodajalec fizična ali pravna oseba.

Ravno tako pri Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da se, predvsem v primeru višjih zneskov in če je to možno, s trgovcem dogovorite za osebni prevzem, saj se tako lahko v živo prepričate, ali stvar ustreza opisu.

S temi previdnostnimi ukrepi lahko potrošnik zmanjša tveganje za težave pri nakupu rabljenega blaga in zagotovi, da bo nakup potekal brez težav.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice