Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 14.10.2022 15:45
Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je naročilo za izdelavo dobil v začetku leta 2021 in jih do konca leta tudi izdelal.

Na pročelje Narodnega muzeja Slovenije so vrnili kopiji prvotnih kipov, ki sta nekoč krasila fasado stavbe.

Figuri, ki sta bili tipičen okras pomembnih javnih stavb v nekdanji Avstro-Ogrski, so na podlagi originalov izdelali v restavratorskem centru Zavoda za varstvo kulturne dediščine s pomočjo sodobne 3D tehnologije. Še dva kipa bosta na fasado umeščena predvidoma leta 2023.

Vrnitev prenovljenih kipov 

Tik pred 201. obletnico ustanovitve muzeja sta se na pročelje vrnili alegoriji umetne obrti oziroma umetnosti ter dela ali poljedelstva, manjkata pa še naravoslovje in zgodovina.

Gre za tipičen okras javnih oziroma pomembnih stavb v Avstro-Ogrski in ker gre za muzej, so izbrali alegorije tistih ved ali znanosti, ki jih je muzej takrat pokrival, je ob umestitvi skulptur povedala vršilka dolžnosti direktorice Narodnega muzeja Slovenije Mateja Kos.

Da kipe vrnejo na svoje mesto, so se odločili ob pripravah na praznovanje 200-letnice ustanovitve muzeja, za finance in naročilo restavratorskemu centru je poskrbel prejšnji direktor Pavel Car.

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je naročilo za izdelavo dobil v začetku leta 2021 in jih do konca leta tudi izdelal. Po besedah direktorja Jurija Hudolina je šlo za interdisciplinarno delo, ki je terjalo sodelovanje več strok, ne samo restavratorstva.

Same figure so izdelali v restavratorskem centru po sodobni tehnologiji izdelave kopij. Za leto 2023 pa je v načrtu še izdelava preostalih dveh figur.

Uporaba sodobne 3D tehnologije

Vodja projekta izdelave kopij kipov iz restavratorskega centra Rok Hafner je pojasnil, da so uporabili sodobno 3D tehnologijo v sodelovanju s klasičnim kiparskim delom.

Izdelali so po dva 3D modela za original v kamnu in kopijo v poliuretanski smoli. Če je bil original v pravilnem kontrapostu, površinska struktura pa je bila uničena, je pri kopiji iz poliuretanske smole veljalo nasprotno. Pri izdelavi novih kipov so tako združili oba modela, zadnja roka pa je bila po njegovih besedah kiparjeva.

Kipi iz peščenjaka so bili ob vhodnih vratih takratnega Kranjskega deželnega muzeja postavljeni leta 1885, še preden je bila stavba odprta za javnost. Ob njenem odprtju leta 1888 so bili že poškodovani, vendar so še nekaj časa ostali na fasadi. To je veljalo še leta 1903, medtem ko so bili leta 1926 že odstranjeni, kar so po besedah Mateje Kos ugotovili na podlagi fotografij.

Na podstavke so nato leta 1979 postavili kopije iz plastične mase, ki so jih, ker so prav tako razpadle, odstranili leta 2007.

Po besedah direktorice imajo zagotovilo, da je tokratni material bolj obstojen. Kot računajo, bo figure morda potrebno obnoviti vsakih 15 let, vendar na mestu brez odvažanja v restavratorski center. S prihodom še dveh skulptur predvidoma prihodnje leto ob tem času pa bo muzejsko pročelje zasijalo v sijaju, kot ga je imelo leto 1888.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice