Slika je simbolična.
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Tor, 2.11.2021 09:27
Na Osnovni šoli Šentjernej naj bi nekateri otroci doživljali pravi pekel. Nekateri vrstniki naj bi izvajali nasilje nad svojimi sošolci.

Po spletnih omrežjih in medijih so te dni zaokrožile fotografije spletnih objav zaskrbljenih staršev. 

Na Osnovni šoli Šentjernej so bili v zadnjem mesecu s strani učiteljev, staršev in učencev opozorjeni na nekaj dejanj z elementi fizičnega nasilja.

»Otrokom grozijo z nožem na vratu, punce slačijo, jim režejo oblačila, fantom namakajo glave v straniščne školjke,« so zapisali na profilu Slovenske nacionalne stranke, na katero naj bi se zaskrbljeni starši obrnili na pomoč.

Kaj se na šoli zares dogaja?

Za Ljubljanainfo vodstvo Osnovne šole Šentjernej potrjuje, da so bili v zadnjem mesecu opozorjeni, da je učenec drugemu učencu potisnil glavo v straniščno školjko.

»Učencem nihče ni grozil z nožem na vratu, situacija z olfa nožem je bila drugačna, deklet ne slačijo, niti jim ne režejo oblačil,« z vodstva šole pojasnjujejo za Ljubljanainfo.

Dodajajo, da so se v vseh primerih, v katerih so bili z dogodki seznanjeni, takoj odzvali in vse primere natančno in skrbno obravnavali.

Kako bodo ukrepali?

Vodstvo šole za Ljubljanainfo pojasnjuje, da so po opravljenih postopkih v šoli, glede na težo kršitev, nekatere zadeve predali v obravnavo pristojnim institucijam – policiji in centru za socialno delo.

»Na ravni šole smo sprejeli poostrene varnostne ukrepe ter pripravili varnostne načrte za posamezne oddelke. Sodelovali smo na sestanku občinskega varnostnega sveta, na katerem smo razpravljali o aktualni problematiki na šoli ter sklenili skupne dogovore za nadaljnjo obravnavo oziroma preprečevanje medvrstniškega nasilja,« razlagajo.

Prav tako poudarjajo, da so okrepili sodelovanje s Policijsko postajo Šentjernej, s katerimi načrtujejo izvedbo preventivnih delavnic oziroma predavanj za učence, prav tako za učiteljski zbor.

V posameznih oddelkih, v katerih zaznavajo težave, bo delavnice izvedla kriminalistika Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto in pomočnik komandirja Policijske postaje Šentjernej.

Z delavnicami bodo poskušali učence vzpodbuditi, da zaznajo nasilje, ki se dogaja v njihovi bližini, prepoznajo znake in se v primeru zaznave obrnejo na osebe, ki jim zaupajo.

»Vzgojno problematiko smo obravnavali tudi na oktobrski konferenci učiteljskega zbora, prav tako bo to tematika nadaljnjih konferenc,« obljubljajo.

Prav tako pravijo, da so se glede tovrstne problematike povezali z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Inšpektoratom Republike Slovenije za šolstvo.

Zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov o konkretnih obravnavanih primerih z Osnovne šole Šentjernej ne morejo posredovati podrobnejših informacij. V primerih, v katere so vključeni otroci, je potrebno izhajati iz zaščite koristi otrok ter njihove zasebnosti in integritete. 

»Varnost in dobro počutje naših učencev je naša glavna skrb, zato bomo storili vse, kar je v naši moči, da preprečimo podobne dogodke, učence pa opolnomočimo, da bodo znali ukrepati,« za Ljubljanainfo še zapišejo iz vodstva šole.

Kaj storiti, ko je otrok žrtev nasilja?

Pomembno je, da so otroci seznanjeni, kaj lahko storijo in na koga se obrnejo, če postanejo žrtev nasilja.

Nemalokrat so namreč kot žrtve nasilnih vrstnikov ustrahovani in si ne upajo nikomur povedati, kaj se dogaja.

Kam se lahko obrnete, če ste vi ali vaš otrok žrtev nasilja, lahko preverite na TEJ spletni strani.

Starejše novice