Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 14.12.2022 19:55
Znova smo stopili v čas, ko lahko ob koncu leta na našem nočnem nebu opazujemo meteorski dež Geminidov. Ta bo svoj vrhunec dosegel danes zvečer, a tudi, če nam bo zagodlo vreme, jih lahko na nebu opazujemo vse do 24. decembra.

Nebo bo danes znova razsvetlil meteorski roj Geminidov. Ta se pojavlja vsako leto decembra, letos pa naj bi vrhunec doživel prav danes. 

Kometi in asteroidi med svojim letom v vesolju za seboj puščajo različne pline in trde delce. Ti so lahko veliki vse od nekaj mikronov pa do večjih skal, ki so sicer zelo redke. Delci, ki ostanejo za kometom, se imenujejo meteoroidi, pas delcev pa meteoroidno vlakno.

Ko Zemljina orbita prečka tako vlakno, meteoroidi pogosteje letijo skozi Zemljino atmosfero. Tak meteoroid imenujemo meteor, če pa pade na Zemljino površje, govorimo o meteoritu.

Najbolj znan je sicer meteorski roj Perzeidi, ki imajo vrhunec avgusta. V novembrskih nočeh pa lahko opazujemo še Leonide iz ozvezdja Leva. A danes bo kot že omenjeno svoj vrhunec doživel meteorski roj Geminidov.

Vir: Daisy Dobrijevic/Future

Na nebu vsako leto več Geminidov

Meteorski roj Geminidi se vsako leto pojavi med 4. in 17. decembrom, saj Zemlja v tem obdobju preleti tirnico asteroida Phaethon 3200. Roj je dobil ime po ozvezdju Dvojčkov, saj deluje, kot da utrinki izvirajo iz tega dela neba, čeprav to ne drži.

Med največjo aktivnostjo in popolnimi vremenskimi razmerami, ki so sicer redke, lahko na nočnem nebu opazimo od 100 do 150 meteorjev na uro, pri čemer astronomi poročajo, da so Geminidi vsako leto močnejši in jih zato lahko opazimo vedno več.

Vendar pa bo letos zaradi pojemajoče lune težje opazovati meteorski roj, a so Geminidi zelo svetli, pogosto rumene ali modre barve, tako, da bodo vseeno pripravili pravo predstavo.

Prav tako potujejo s srednjo hitrostjo glede na druge meteorske roje, okoli 35 kilometrov na sekundo, zaradi česar jih je dokaj enostavno opaziti.

Pri opazovanju pustite očem, da se privadijo na temo

Radiant Geminidov, gre za točko na nebu, iz katere navidezno izvirajo meteorji meteorskega roja, se bo na našem koncu dvignil pred sončnim zahodom in bo ustrezo višino dosegel v večernih urah. Zato opazvalci na severni polobli vidijo več Geminidov kot opazovalci na južni.

Nasa svetuje, da je za opazovanje utrinkov najbolje obiskati odprto območje s čim manj svetlobnega onesnaževanja. Pustite očem od 15 do 20 minut, da se privadijo na temo in poskrbite, da imate prost pogled proti ozvezdju.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice