Vir: MORS.
Ustvarjeno dne
Pet, 29.1.2021 10:10
Župan Zoran Janković in minister za obrambo Matej Tonin sta podpisala Sporazum o sodelovanju in podpori med Mestno občino Ljubljana in Ministrstvom za obrambo. Gre za pomemben korak pri vzpostavitvi nacionalnega centra za civilno zaščito v Šentvidu.

Projekt bo financiran iz evropskih sredstev, pod eno streho pa bo združil vse reševalne službe, povezane s sistemom civilne zaščite oziroma zaščite in reševanja. 

Župan Janković je izpostavil, da je treba čimprej pristopiti h gradnji in zgraditi objekt, ki bo koristen tako državi kot mestu. Po njegovih besedah bo lokacija v Šentvidu z novim nacionalnim centrom dobila novo dodano vrednost.

Minister Tonin je ob podpisu dejal, da je sistem zaščite in reševanja v Sloveniji urejen zelo dobro, s tem centrom pa ga bodo še nadgradili. 

Ministrstvo za obrambo za področje zaščite in reševanja pridobiva evropska sredstva v višini 120 milijonov evrov, ki bodo poleg gradnje novega nacionalnega centra za civilno zaščito v Šentvidu, namenjena za krepitev odpornosti in okrevanje po epidemiji covid-19, za krepitev zelene transformacije, omejevanje vpliva podnebnih sprememb in učinkovit odziv na podnebno pogojene naravne nesreče. 

Poleg omenjenega centra z evropskimi sredstvi na ministrstvu načrtujejo še vzpostavitev treh podcentrov, in sicer podcentra za protipoplavno zaščito v severovzhodni Sloveniji, podcentra za žled in ujme na Kočevskem in nadgradnjo že obstoječega podcentra za požare v naravi v Sežani.

Starejše novice