Ustanovitelji podjetja SeaVision: Andrej Podbevšek, Matija Jašarov in Anže Peklenk. (foto: Sea Vision)
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Čet, 4.3.2021 10:16
Ekipa SeaVision je kot prva na svetu razvila sistem za pametno sidranje, s katerim je prepričala Agencijo za evropski globalni navigacijski satelitski sistem ter med več kot 300 zagonskimi podjetji osvojila prvo mesto.

Zmaga na razpisu jim je zagotovila finančno investicijo v vrednosti 40.000 evrov, ki jim bo pomagala pri nadaljnjem razvoju sistema, s katerim bomo vstopili v novo dobo pametnega sidranja.

Na razpisu MyGalileoSolution, ki ga organizira Agencija za evropski globalni navigacijski satelitski sistem, je v kategoriji GSA MyGalileoSolution zmagalo slovensko zagonsko podjetje SeaVision

Slednje je kot prvo na svetu zasnovalo napredni sistem VisionAnchor, ki s pomočjo satelitskih navigacijskih sistemov in video nadzora mogoča varno sidranje. 

SeaVision bo kot zmagovalec natečaja s strani GSA prejel investicijo v vrednosti 40.000 evrov, ki jo bo namenil za nadaljnji razvoj svojega pametnega sistema.

Sidranje s pametnim telefonom

Sistem VisionAnchor temelji na sidrni boji s podvodno kamero in lokacijskim modulom, ki uporabniku omogoča, da pozicijo sidra spremlja kar na svojem pametnem telefonu. Dodatno je VisionAnchor opremljen tudi z varnostnim sistemom, ki v primeru nevarnega premika sidra sproži alarm in s tem uporabniku omogoči, da pravočasno reagira. Produkt pa prinaša tudi rešitve za varovanje območij z zaščitenim podvodnim rastjem, kot so koralni grebeni in ogrožena morska trava Posidonia oceanica.

»Uvrstitev v sam vrh evropskih zagonskih podjetij je za nas velik poklon in dokaz, da razvijamo sistem, ki prinaša uporabne rešitve tako za same uporabnike kot tudi za ohranjanje našega planeta,« je povedal eden izmed ustanoviteljev podjetja Matija Jašarov. Kot dodaja, jim bo finančna investicija omogočila, da bodo VisionAnchor že v prihodnjih mesecih ponudili v testiranje prvim uporabnikom.

GSA z razpisoma MyGalileoSolution in MyGalileoDrone spodbuja ter usmerja novo generacijo podjetnikov in zagonskih podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem inovativnih rešitev, vezanih na uporabo evropskega vesoljskega prostora. Pri tem GSA v sklopu kategorije MyGalileoDrone išče rešitve, ki podpirajo prednostne naloge Evropske unije, med katerimi so evropski zeleni dogovor, evropska digitalna strategija in spodbujanje evropskega načina življenja, v kategoriji MyGalileoSolution pa tudi podjetja, ki dodatno naslavljajo strateške izzive, kot so krizne razmere, pametni promet, digitalizacija in kibernetska varnost. Na razpis se je letos prijavilo več 355 ekip iz različnih članic EU.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice