Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 19.10.2020 11:07
Lani so v Sloveniji gasilci, reševalci nujne medicinske pomoči, reševalci gorske pomoči in drugi reševalci na intervencije kar 621-krat krenili zaman.

Ko se zgodi kaj hudega, v kateri koli državi Evropske unije pokličemo na telefonsko številko 112. Slovenija je to brezplačno telefonsko številko za klic v sili uvedla leta 1997, kot druga država v Evropi.

Gluhi in naglušni lahko na telefonsko številko 112 pošljejo kratko sporočilo.

Vendar pa vsi klici in sporočila, ki jih prejmejo v centrih za obveščanje, niso nujni. Tako se gasilci in reševalci na pot včasih odpravijo po nepotrebnem, medtem ko bi kdo drug morda pomoč res potreboval.

Okoli odstotek intervencij je nepotrebnih oziroma lažnih

Med vsemi intervencijami je okoli en odstotek nepotrebnih oziroma lažnih intervencij. Lani so v vsej Sloveniji našteli 621 takšnih intervencij.

»Nepotrebne intervencije so tiste, kjer posredovanje sil za zaščito in reševanje ni bilo potrebno,« so pojasnili na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje so razložili, da do nepotrebnih intervencij pride iz različnih razlogov: »Zgodi se, da prijavitelj napačno oceni situacijo in pokliče na pomoč, čeprav ta ni potrebna. Včasih do prihoda gasilcev ali drugih reševalcev občani situacijo rešijo že sami. Lažne intervencije so tiste, kjer je bilo ugotovljeno, da dogodka sploh ni bilo in da je šlo za lažno prijavo

Interventni dogodki v letu 2019 (vir: Uprava Republike Slovenija za zaščito in reševanje)

Na številki za nujno pomoč telefon v povprečju zazvoni vsako minuto

Prebivalci Slovenije, tako kot tudi ostali prebivalci Evropske unije, v primeru naravne ali druge nesreče oziroma drugega pojava, ki lahko ogrozi življenje in varnost ljudi ali živali ter premoženje, pokličejo na telefonsko številko 112.

Lani so na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje zabeležili 492.314 telefonskih klicev na pomoč. To v povprečju pomeni 1340 klicev na dan oziroma telefonski klic skoraj vsako minuto.

Največ telefonskih klicev so lani prejeli na dan 7. julija, in sicer 3478 . Največje število klicev v eni uri pa je bilo od 15. do 16. ure, znašalo je 923.

Največkrat so aktivirali gasilce, in sicer 23.909-krat, gorske reševalce 721-krat, enote z reševalnimi psi 137-krat. Vseh aktivacij, skupaj še z ostalimi enotami, je bilo 24.814.

Prejetl telefonski klici na številko 112 v letu 2019 (vir: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje)

Gasilci iz stanovanja reševali neodzivno osebo, ta pa je vrata odprla sama

Na območju Regijskega centra za obveščanje Ptuj so zadnjo nepotrebno intervencijo zabeležili 16. julija letos.

Takrat so bili gasilci v občini Ormož klicani na pomoč pri odpiranju vrat v stanovanju, v katerem naj bi bila ujeta neodzivna oseba. Med potekom intervencije pa je domnevno neodzivna oseba vrata odprla kar sama.

V centrih za obveščanje dežurajo sleherno sekundo v letu

V okviru Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje delujejo center za obveščanje in 13 regijskih centrov za obveščanje, ki dežurajo 24 ur na dan in vseh 365 dni v letu. Na evropski številki za klic v sili 112 zagotavljajo nudenje prve pomoči v primeru naravne ali druge nesreče.

Regijski centri za obveščanje opravljajo dispečersko službo za gasilce, reševalce nujne medicinske pomoči ter gorske, jamarske, podvodne in druge reševalne službe. Sem ne sodijo policijske enote, ki so v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve.

Poleg naštetega imajo regijski centri za obveščanje še vrsto drugih zadolžitev, na primer zbiranje podatkov o opravljenih intervencijah, razglašanje nevarnosti, izvajanje javnega alarmiranja in podobno.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice