Vir: osebni arhiv Vila Vilma
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 23.10.2021 08:06
Alneja Gašpar Horvat in Matjaž Horvat sta se precej časa poigravala z idejo izgradnje butične nastanitve. Iskala sta primerno lokacijo ali objekt s potencialom in na koncu oboje našla tako rekoč pred nosom.

Po naključju sta zasledila oglas za skoraj sto let staro romantično hiško v Lendavskih goricah, ki jo krasijo prelepe štukature na pročelju in originalne rezbarije na pokriti verandi, piko na i pa ji daje velbana klet.

»Sprva nisva bila čisto prepričana ali je oglas pristen, saj Alneja že od rojstva živi v Lendavi in sva kar malce težko verjela, da ne bi poznala tako lepe zgradbe v neposredni bližini najinega doma,« pripovedujeta. 

Kasneje se je izkazalo, da zanjo vedo le redki domačini, saj je povsem skrita pred pogledi. Nahaja se nad ulico stanovanjskih hiš, zaradi gostega rastja in dreves pa se pravljične hiške in dogajanja okrog nje na spodnjo ulico ne vidi in ne sliši.

»Ob ogledu sta naju hiška in njeno intimno okolje popolnoma prevzela. Bila je ljubezen na prvi pogled. Ko nama je predhodna lastnica predstavila še izjemno zgodbo o nastanku Vile Vilme, sva se le še pogledala in si z očmi sporočila 'to je to',« pravita. 

Vir: osebni arhiv Vila Vilma
Vir: osebni arhiv Vila Vilma

Zgodba o »hiški na hribu«

Legenda pravi, da sta Vilo Vilmo zgradila premožna domačina, ki sta posedovala posesti širom Lendavskih goric. 

Živela sta v materialnem izobilju, a dolgo nista mogla imeti otrok. Zaobljubila sta se, da bosta na tej lokaciji zgradila hiško v znak hvaležnosti Bogu, če jima nameni otroka.

Kmalu se jima je želja uresničila in tako je leta 1924 nastala romantična hiška, ki je kasneje postala dom njune hčere Vilme. Letnica izgradnje in ime hiške v madžarščini »Vilma Villa« še danes krasita pročelje hiške.

Vilo Vilmo je leta 1998 adaptirala predhodna lastnica, takoj po nakupu pred dvema letoma pa sta se temeljite prenove lotila še sama. 

V zunanjosti so ohranjeni vsi detajli in okrasje, ki pričajo o času nastanka hiške in odličnosti tedanjih mojstrov. Notranjost, ki je prilagojena sodobnemu načinu bivanja, je ohranila svoj prvotni čar in dušo. 

Investitorja dodajata, da je bil poseben izziv urediti okolico, saj zaradi specifične lege objekta dostop z večjimi stroji ni mogoč.

Vir: osebni arhiv Vila Vilma
Vir: osebni arhiv Vila Vilma
Vir: osebni arhiv Vila Vilma

Vroča lesena kopalna kad in velbana klet

Hiška je primerna za največ štiri osebe. Obsega vstopno vežo, odprt dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico, dve spalnici ter kopalnico.

 »Iz dnevnega prostora se lahko sprehodimo na čudovito, z originalnimi rezbarijami obdelano pokrito verando, ki je obrnjena na južno stran,« poudarjata.

Dragocena je tako poleti, ko nudi senco in hlad, kot tudi v deževnem in hladnejšem vremenu, ko se lahko ogrejemo s čajem in kuhanim vinom ali poskusimo pečen kostanj. Na odprtem delu terase se nahaja vroča lesena kopalna kad.

»Kot se za hiško med vinogradi spodobi ima tudi velbano klet, kjer si lahko naši gostje postrežejo z vini iz bližnjih vinogradov,« dodajata.

Vir: osebni arhiv Vila Vilma

Dobrodošlica: Hrana in pijača

Sodeč po izkušnjah iz lastnih dopustovanj Alneja in Matjaž pričakujeta, da gostje z drugega konca Slovenije ali tujine po daljši poti k njim ne bodo prispeli povsem siti.

Zato njihova ponudba vključuje zajtrk dobrodošlice, ki bo morda komu prišel prav tudi kot popoldanska malica oziroma obrok takoj po prihodu. 

»Po naročilu ponujamo tudi možnost nadaljnjih zajtrkov, hkrati pa gostom rade volje priporočimo priznane restavracije in vinotoče v bližini, predvsem za kosila in večerje, ki jih sami nimamo v ponudbi,« pravita. 

Tistim, ki si hrano raje pripravljajo sami, je na voljo polno opremljena kuhinja s kuhališčem, pečico, mikrovalovno pečico, hladilnikom in pomivalnim strojem.

»Goste bo v naši kleti pričakala tudi pijača dobrodošlice, hkrati pa si bodo lahko postregli z našim hišnim vinom, ki je vključeno v ceno najema hiške. V prihodnje si želimo, da naša klet postane izložbena polica okoliških vinarjev,« dodajta. 

Vir: osebni arhiv Vila Vilma
Vir: osebni arhiv Vila Vilma

Idealno za goste z željo po miru in diskretnosti

Nagovarjajo predvsem ljudi z razkošnim življenjskim slogom, ki na dopustu iščejo nekaj drugačnega, nekaj, česar doma nimajo.

Vila Vilma je namenjena gostom, ki jih na potovanjih ne privlačijo prestižne blagovne znamke, ki jih zanima nemnožični turizem in so pripravljeni potovati izven glavne sezone.

Po besedah Alneje in Matjaža je idealna za goste, ki ljubijo mir, diskretnost, udobje, doživetja ter spoznavanje novih ljudi, kultur in samega sebe.

 »Pričakujemo, da bodo k nam prihajali zlasti pari, manjše družine in 'bleisure' gosti oziroma poslovneži, ki želijo del službenega potovanja nameniti oddihu,« opisujeta.

Vir: osebni arhiv Vila Vilma

Edinstvena zgodba ljubezni in družine

Nekatere najbolj nagovori arhitektura hiške, druge prevzame z občutkom pomlajena notranjost, tretji so navdušeni nad intimnostjo lokacije, pravita investitorja.

 »Za naju pa je najbolj dragocena edinstvena zgodba o nastanku Vile Vilme, ki izpričuje, da je to kraj ljubezni, družine in povezovanja z najdražjimi, po čemer pravzaprav vsi hrepenimo,« skleneta.  

Vir: osebni arhiv Vila Vilma

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice