Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 30.9.2022 20:03
V drugem popisu cen 15 osnovnih živil, ki so ga izvedli 27. septembra, so bile košarice pri vseh šestih trgovcih v Sloveniji cenejše kot v prvem. Najcenejšo košarico je tokrat ponujal Hofer, najdražjo pa Mercator.

Ponovno se je izvedla primerjava košarice živil, v kateri je bilo 15 osnovnih živil. In sicer kilogram ali liter pšenične bele moke, belega kruha, testenin, mleka, tekočega jogurta, jabolk, krompirja, sončničnega olja in belega sladkorja ter 10 jajc, 300 gramov sira, 250 gramov masla ter pol kilograma govejih in svinjskih zrezkov ter piščančjega fileja.

Vse cene živil so bile tokrat cenejše od najcenejše v prvem popisu, zmanjšal pa se je tudi cenovni razkorak med cenami v živilskih trgovinah.

Najcenejšo košarico je tokrat ponujal Hofer, najdražjo pa Mercator

V Hoferju je bilo treba, po podatkih s portala Naša super hrana, za takšno košarico živil odšteti 40,43 evra, v Lidlu 41,51 evra, v Sparu 43,41 evra, v Eurospinu 43,59 evra, v Tušu 43,66 evra in v Mercatorju 46,37 evra. Cenovni razkorak med najcenejšo in najdražjo košarico je tako znašal slabih šest evrov.

Med tem, ko je v prvem popisu, tega so izvedli 13. septembra, cenovni razkorak dosegel skoraj 11 evrov, pri čemer je najcenejša košarica v Eurospinu stala 47,38 evra, najdražja v Tušu pa 58,23 evra.

Po kritikah trgovcev, da je pri popisu prišlo do napak, so se na sestanku z ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko dogovorili, da bodo trgovci pri nadaljnjih popisih sodelovali, kar se je tudi zgodilo.

Preberite še:

Najboljši obseg ponudbe je v trgovinah Spar

V tokratni objavi na spletni strani Naša super hrana pa ni več primerjav s cenami v trgovinah v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. V prvem popisu je bila najcenejša košarica v hrvaškem Lidlu, kjer je stala 32,44 evra, najdražja pa v avstrijski Billi, kjer je bilo zanjo treba odšteti 54,28 evra.

V Sloveniji je imel v drugem septembrskem popisu najboljši obseg ponudbe Spar. Ta je imel 100 izdelkov v 15 kategorijah izbranih živil. Sledili so Mercator z 78 izdelki, Tuš z 61, Hofer s 37, Lidl s 35 ter Eurospin s 26 izdelki.

Kot so sporočili iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so v tokratnem popisu podrobneje opredelili kategorije skupin izdelkov.

Potrošnikom je hkrati na voljo tudi dodaten primerjalnik gibanja cen, kjer si lahko ogledajo, kako se je skozi čas gibala cena posameznega živilskega izdelka pri različnih trgovcih.

Naslednji popisi cen osnovnih živil bodo izvedeni ob prisotnosti trgovcev

Na ministrstvu so napovedali še, da bodo naslednji popisi izvedeni ob prisotnosti trgovcev, vendar ne bodo vnaprej napovedani.

Znan bo samo teden, v katerem se bo popis izvajal, ne pa tudi dan in lokacija. Trgovca oziroma zaposlenega v trgovini bo popisovalec kontaktiral v trenutku, ko bo prišel v izbrano trgovino, so pojasnili.

Spletna stran, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil, je v okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje sicer zaživela 19. septembra, potem ko je bil 13. septembra izveden prvi popis.

V košarico izdelkov se uvršča 15 skupin osnovnih živil in pet dodatnih sezonskih. Popisovalci popisujejo redne cene izdelkov in akcijske, če so te na voljo vsem potrošnikom, ter podatke o izpostavljenosti izdelka, ime in blagovno znamko, poreklo, hranilno vrednost in znanke kakovosti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice