Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 2.9.2020 10:00
Aplikacijo #OstaniZdrav si lahko naložijo tudi vsi uporabniki telefonov Apple z operacijskim sistemom iOS. Tako je aplikacija zdaj na voljo za uporabnike obeh operacijskih sistemov: android in iOS.

Aplikacija #OstaniZdrav, ki je bila ustvarjena, da pomaga pri zajezitvi in obvladovanju širjenja okužb z novim koronavirusom, zmanjšuje obremenjenost zdravstvenega sistema in tako omogoča, da država z milejšimi ukrepi obvlada virus, je sedaj na voljo tudi za uporabnike Applovih mobilnih naprav. 

Sprva je bila na voljo zgolj za uporabnike android naprav, po navedbah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika pa si jo je naložilo že 50.000 ljudi.

Aplikacija #OstaniZdrav nas opozori, da smo bili v stiku z okuženim, zato obstaja večje tveganje, da smo se okužili tudi sami. Tako že takoj po opozorilu, ki ga prejmemo od mobilne aplikacije, ravnamo še bolj odgovorno: opazujemo svoje počutje in ob prvem zaznavanju simptomov stopimo v stik z osebnim zdravnikom, se ne družimo, še posebej ne z ranljivimi posamezniki, in še bolj dosledno izvajamo preventivne ukrepe (higiena rok in kašlja, nošenje mask in ustrezna medsebojna razdalja).

Brezplačna, prostovoljna in anonimna

Aplikacija je prostovoljna in brezplačna za uporabo. Podatki, ki jih aplikacija zazna, so povsem anonimni. Beležijo se le stiki z ljudmi, s katerimi se je posameznik srečal v zadnjih 14 dneh, pri čemer ti podatki ne razkrivajo osebnih podatkov oziroma identitete oseb. V aplikaciji ni nobenega geolokacijskega podatka, deluje zgolj s tehnologijo Bluetooth Low Energy (BLE).

Aplikacija bo enkrat na dan preverila, ali ste bili v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom. To preverjanje se izvaja le na vašem mobilnem telefonu. Če bo preverjanje potrdilo stik, se vam bo prikazalo opozorilo.

Starejše novice