Ustvarjeno dne
Pon, 28.12.2020 13:08
Še nekaj dni časa imamo za zapisovanje novoletnih zaobljub. Pa vi, že imate seznam želja in ciljev, ki bi jih v novem letu radi dosegli ali v to ne verjamete?

Obilica hrane in pijače v tem prazničnem času je eden izmed razlogov za to, da se na vrhu seznama novoletnih zaobljub pogosto znajde prav hujšanje, zdrava prehrana in telovadba. Vsak izmed nas si je ob vstopu v novo leto že kdaj obljubil, da v tem letu bo pa zares začel telovaditi in jesti bolj zdravo. Glavni cilj pa je izgubiti tistih nekaj odvečnih kilogramov. Leto je naokoli in vedno znova ugotovimo, da so novoletne zaobljube splavale po vodi. Zakaj je temu tako? 

Pogovarjali smo se z Barbaro in Jakobom, nekdaj uspešna plesalca in licencirana trenerja, se že celo življenje ukvarjata s športom. Ustvarila sta projekt Vitka Ritka, v katerem sta združila 18 let izkušenj. Projekt je obrise začel dobivati že leta 2016, sredi letošnjega leta pa je ugledal luč sveta. 

Vir: Barbara Bole.

Ob najinih začetkih, je bilo vse zelo preprosto: ne jej (preveč) bedarij in gibaj se. Zdaj pa se zdi, da je fitnes industrija popolnoma ponorela, povesta Barbara in Jakob: "Zadala sva si cilj, da pokaževa, da nobena ženska sama ne rabi postati fitnes guru in da pot do telesa, zdravja, energije in samozavesti, ki bodo krasili vaše življenje, v resnici še vedno ni prav nič zapletena."
 

Zakaj novoletne zaobljube tako rade splavajo po vodi? 

Zato, ker v resnici niso zaobljube, so zgolj želje in fantazije, nekaj, kar si mislimo, da se pričakuje od nas. Že res, da se zavedamo, da s sabo ne ravnamo najboljše, da bo to nekoč verjetno pustilo resnejše posledice, kot samo to, da se v kopalkah ne počutimo najboljše. A to je še tako daleč stran, da se nam s tem v resnici ne da ukvarjati. Navajeni smo izbirati najenostavnejše poti. 

Zaobljube pa od nas zahtevajo, da spremenimo svoje življenje. In čeprav naj bi življenje spreminjale na bolje, iz njih hitro ustvarimo sovražnika, se pomilujemo, po nepotrebnem trpimo… Zakaj? Ker si v resnici ne želimo ničesar spremeniti. Ker situacije ne dojemamo kot dovolj resne. Raje se tolažimo z besedami, saj ni tako slabo, lahko bi bilo huje, namesto, da bi odkrivali in raziskovali kako fantastično se lahko počutimo v svoji koži in kako bo to pozitivno vplivalo na čisto vsa področja našega življenja. To je težko slišati in si priznati. 

Kaj svetujete, da bo tokrat drugače in da bomo konec leta 2021 s ponosom lahko ugotavljali, da smo izpolnili novoletne zaobljube?

Zaobljuba bi morala biti resna stvar. Z njo si namreč obljubimo, da bomo bolje skrbeli zase. To pomeni, da bomo spremenili svoje življenje. Kaj dodali, kaj odvzeli, organizirali, predrugačili, pridobili nove informacije, preizkusili nove stvari, ugotavljali kaj nam v resnici odgovarja in kaj ne,…

Spremeniti je treba predvsem to, kako delujemo v različnih situacijah, kakšne odločitve sprejemamo zase in za svoje dobro. Le tako se na koncu ne borimo sami s sabo. V resnici gre za proces, ki se ga ne smemo lotiti z levo roko. 
 

Vir: Barbara Bole.

A še preden se lotimo pisanja in uresničevanja novoletnih zaobljub, je dobro vedeti, kaj nas žene k spremembi? Zakaj je nujno, da to spremenimo? Kaj se bo zgodilo, če ne naredimo nič? Kaj nas lahko čaka, čez pet let, če si še naprej gledamo čez prste. Kaj bi za nas in naše bližnje pomenilo, če nam spremembe uspejo? Vse to so vprašanja, na katera potrebujemo jasne odgovore, drugače je vse skupaj podobno le sanjarjenju.

Vsaka uspešna zaobljuba ima za sabo zelo močan “zakaj.” Zato je najbolje, da si vzamete čas, pisalo in papir ter odgovorite na vsa zgoraj zapisana vprašanja. Nato pa je čas za postavljanje realnih ciljev in načrtovanje.

Na spletu lahko govorimo o pravi poplavi online treningov. V čem se vajina Švicalnica razlikuje od ostalih programov? 

Res je, na spletu je trenutno ogromna ponudba online treningov. To je zanimiv in nevaren trend, ker vsak, ki telovadi in je relativno dobro videti, objavi nekaj vaj na socialnih omrežjih in že trenira skupinico ljudi. Švicalnica je drugačna zato, ker temelji na skoraj 20 letih izkušenj. Ker se zavedava, da zgolj ena vrsta vadbe ni dovolj, da naše telo, um, pa tudi naše vsakodnevne obveznosti zahtevajo raznolikost. Tako v vrsti vadbe, kot dolžini treniranja.

Ustvarila sva simpatično spletno telovadnico, spletno skupnost, kjer se ne teroriziramo, ampak spodbujamo pri dobrih odločitvah. Med sedmimi različnimi vadbami na teden, lahko vsak najde nekaj zase. Midva pa sva v vlogi mentorjev, trenerjev in motivatorjev. Skupaj telovadimo, se izobražujemo, obdelujemo teme, ki pozitivno vplivajo na kakovost naših življenje, se zabavamo in preprosto uživamo. Le tako lahko želene spremembe trajno vpeljemo v naša življenja.
 

Vir: Barbara Bole.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice