Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 14.4.2023 11:00
Potem ko je učitelj na eni izmed srednjih šol od učenke zahteval, da sname hidžab, se krešejo mnenja o nošenju naglavnih pokrival v šolah. Tako smo z anketo preverili, kaj o nošnji hidžaba v šolah menijo bralci. To so rezultati.

V eni od ljubljanskih srednjih šol je pred dvema tednoma prišlo do incidenta, v katerem je učitelj od ene od dijakinj, ki je v šolo prišla s hidžabom, zahteval, da ga sname.

Hidžab je versko pokrivalo, ki ga nosijo nekatere muslimanske ženske z namenom, da bi v javnosti prekrile svoje lase, vrat in ramena. Hidžab ima korenine v islamski tradiciji in je del kodeksa oblačenja, ki ga je mogoče najti v Koranu.

Nekatere muslimanske ženske se odločijo za nošenje hidžaba kot izraz svoje vere, pobožnosti in skromnosti, medtem ko druge nosijo hidžab kot kulturni običaj ali iz drugih razlogov.

Ker dijakinja hidžaba ni želela sneti, je razred raje zapustila, vmes pa je nato posegla ravnateljica, je takrat prvi poročal portal 24ur.com.

Učitelj naj bi dijakinji dejal, da »nošenje naglavne rute v razredu ni po bontonu«. Od nje naj bi zahteval, da si ruto sname, saj da je sicer ne bo poučeval. Dijakinja je nato razred raje zapustila.

Pozneje sta po poročanju portala v razred prišli ravnateljica in svetovalna delavka, ki sta učitelju razložili, da nošenje rute ni razlog za zavrnitev poučevanja dekleta. A ker učitelj tega ni želel, naj bi razred zapustil.

Ker gre za polarizajočo tematiko in ker se je na družbenih omrežjih vnela razprava o tem, kaj je prav in kaj je narobe, smo z anketo preverili, kaj o incidentu menijo bralci.

Rezultati ankete

Potem ko je učitelj na eni izmed srednjih šol od učenke zahteval, da sname hidžab, se krešejo mnenja o nošenju naglavnih pokrival v šolah. Tako smo z anketo preverili, kaj o nošnji hidžaba v šolah menijo bralci.

Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 550 udeležencev oziroma bralcev. Pri tem jih je 96 oziroma 17,45 odstotka glasovalo, da bi morali v šolah omejiti nošenje naglavnih pokrival, kot je hidžab, 446 oziroma 81,09 odstotka, da se ne strinjajo z omejevanjem nošnje naglavnih pokrival, osem oziroma 1,45 odstotka posameznikov, pa je glasovalo, da so neodločeni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice